TÜRKİYE PAZARI PARLAYAN BİR YILDIZ GİBİ

 

GAZ Ticari Araçlar Genel Müdürü Cengiz Tiryakioğlu, Türkiye'nin  çok önemli bir pazar olduğunu ve parlak bir ışık gördüklerini ifade ederek, "Büyük yatırım hedeflerimiz var. 2016 yılına kadar üretim tesisi de açmayı düşünüyoruz. Amacımız satış sonrası müşteri memnuniyetini yakalamak. Çünkü biz her zaman müşterilerimizin yanındayız" dedi. 

 

 

2004 yılında Türkiye pazarına girdiğinde ticari araç sektöründe önemli bir yer edinen Gaz Ticari Araçlar  Mersa Otomotiv Distribütörlüğü'nde yeni bir hamleye başlıyor. Gaz Ticari Araçlar, Sakarya'da kurduğu montaj üretim hattı ile Türkiye'ye yatırım yaptı ve iç pazara olduğu kadar ihracata yönelik araçlar da üretmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. GAZ Ticari Araçlar'da yeni Genel Müdür olarak göreve başlayan Cengiz Tiryakioğlu ile çalışmaları ve hedefleri hakkında konuştuk. GAZ Ticari Araçlar Genel Müdürü Cengiz Tiryakioğlu şöyle konuştu:

 

 

 

MONTAJ ÜRETİMİ ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE

 

"Türkiye'deki yapılanma GAZ grup ve MERSA için çok yeni. Şöyle ki, 2012'nin Aralık ayında fabrikanın resmi açılışı yapıldı. Bugün itibariyle fabrikada eskade montaj yapılıyor. Çünkü eskade yani montaj üretimi de olsa çoğu zaman piyasada yapılabilir bir şey değil.  Bu başlı başına bir maliyet, çok önemli bir maliyettir. Bu yatırım yapılırken çok az markada olan antrepo bile fabrikanın içinde kurulmuş durumdadır. Bu, işe ne kadar ciddi bakıldığının, bir otomotiv profesyoneli olarak, bence son derece önemli bir göstergesidir. MERSA'nın operasyonunda direkt olarak kitler fabrika içindeki antrepoya geliyor ve kendi bünyemizdeki gümrük operasyonuyla beraber, ki o da bizim bünyemizde, millileşiyor. Bu, yatırımların hangi vizyonla yapıldığı noktasında çok önemli bir gösterge… 

 

 

 

YERLİLEŞTİRME YÜZDE 60'A ÇIKACAK

 

Bugün montaj yaparken aynı zamanda akü, jant ve lastikte yerlileştirme çalışmaları başladı. Özellikle akü jant başladı, lastik de çok yakında devreye girecek. Genel vizyonumuz doğrultusunda yerlileştirmeyi daha da arttırarak devam edeceğiz. 2014 yılında biraz daha artacak, 2015 yılında biraz daha…  Amaç 2016 yılında yerlileştirme seviyesini %60'lara kadar yükseltmek.

 

 

 

HEDEFİMİZ; 37 SATIŞ, 41 SERVİS NOKTASI

 

Satış sonrası servis noktaları konusunda şu anda kanuni olarak gereken limitler zaten var. Olmasa zaten satış iznini almanız mümkün değil. Ama konu tamamen buraya bağlı değil…  2013 yılı sonuna kadar hedefimiz 37 satış 41 servis noktasını hayata geçirebilmek. Şu anda öncelikli çalışmalarımız bayi geliştirme tarafı ile ilgili. 

 

 

Şu anda 29 bin 900 TL'den başlıyor. Modeline göre artmakla beraber 42 bin TL'ye kadar çıkıyor. 

 

 

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNDE FARK YARATIYORUZ

 

Satış sonrasında müşteri memnuniyetinde bir fark oluşturmamız gerekiyor. Ticari araçlar denildiğinde ülkemizde genelde satış sonrası ya da müşteri memnuniyeti binek araçlar kadar önemsenmez. "Adam zaten ticaret yapıyor, vakti bile olmaz" denilip çok fazla üstüne düşülmez. Bizim burada pazara en son giren marka olarak temel amacımız satış sonrası müşteri memnuniyetini yakalamak. Bunu yapabilmek için de Türkiye'nin pek çok noktasında standartlara uygun servis ve hizmet ağını kurmak başlıca amacımız. 

 

 

41 NOKTADA BÜYÜK BİR YAPI KURDUK

 

Öncelikli hedefimiz satış payının yüksek olduğu iller. İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Diyarbakır… Ama bu büyük illerin haricinde Diyarbakır'dan Erzurum'a, Erzurum'dan Artvin'e kadar bir ağı kurmak durumundayız. Çünkü bugün sadece araçların satıldığı yerler değil aynı zamanda bu araçların ticari araç olması sebebiyle gideceği yerleri düşünürsek 41 noktayı bu yüzden belirledik. Özetle; 41 noktada, Türkiye'nin büyük illeri, orta büyüklükteki illeri ve geçiş güzergâhındaki iller de dahil olmak üzere büyük bir yapıyı kurmaya başladık. 

 

 

TİCARİ ARAÇ PAZARINDAKİ PAYIMIZ YÜZDE 8

 

2013 yılında toplam ticari araç pazarının 220-230 binler seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Bizim sınıfımız yani tek kabin çift kabin, kısa şase uzun şase kamyonet olarak baktığımız zaman yaklaşık 25 -30 binler seviyesinde bir pazar var. Planımız, bu sene sonuna kadar istediğimiz teşkilatı kurarsak önümüzdeki yıl 2 bin 500 aracı pazara koymayı düşünüyoruz. Bu da yaklaşık %7-8 lik bir pazar payı anlamına geliyor. 

 

 

SAHADA AKTİF BİR BAYI TEŞKİLATI KURACAĞIZ

 

Aslında sıfırdan başlayan bir marka değiliz. Şu anda Türkiye'de 4 bin 500 civarında bir araç parkı var. Ama bu ulaşmak istediğimiz bilinirlik anlamında yeterli değil. Bu yüzden 1 Nisan'dan bu yana yoğun bir reklam çalışmaları başlamış durumda. Bilinirlik üzerine yapacağımız çalışma sadece görsel ya da yazılı basın anlamındaki reklamlar değil, aynı zamanda sahada aktif olan her noktaya girip çıkan bir bayi teşkilatını kurmak. Çünkü unutmamalıyız ki yolda trafik döndüğü ölçüde bilinirliğiniz yükselecek. O yüzden bir taraftan reklam çalışmaları devam ederken öbür taraftan da satış çalışmalarımızı sahada aktif olarak yürütme üzerine hareket edeceğiz.

 

 

Pazarın ihtiyaçları doğrultusunda hafif bir ticari araç üretmek kafamızda yok değil ama bunu öncelikle GAZ Rusya ile konuşmalıyız.  Türkiye'ye ve Arupa pazarına özel bir model üretme konusunda ikna etmemiz gerekiyor. 

 

 

PAZARA YENİ MODELLER SÜRECEĞİZ

 

Öncelikle yılsonuna doğru kısmetse Gazel Next modelini devreye sokacağız. Yine çift kabin tek kabin olarak… Özellikle Gazelle'nin tek teker aracı var. Şu anda onunla ilgili çalışıyoruz. Minübüs ve panelvan üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Bu gün itibariyle 7.5 tonluk kapasitesi olan bir kamyon üzerinde çalışıyoruz. Buradaki temel amaç tüketiciye GAZ'ın sadece çift teker kamyonet satan değil, bir ticari araç grubu olduğunu ve tüm bu ürünleri tüketiciye sunabildiğini göstermek. Bunu da çok kısa bir süre içerisinde, 2,5 senelik bir sürede, ürün gamını tamamlayabilmek olacak.

 

 

YURTDIŞINA TÜRKİYE ÜZERİNDEN AÇILACAĞIZ

 

Türkiye önemli bir pazar ama esas mesele dışarıya açılmak. Distribütörlük sözleşmesinde 3 tane yer var. Bunların hakkı Türkiyede'dir. Bnular, Doğu Avrupa, kuzey Afrika ve Ortadoğu. Pek çok markada olduğu gibi başka bir yol pek fazla gözükmüyor. Dolayısıyla Türkiye'nin lojistik üssü olma konumu Ruslar tarafından son derece önemli. Biz kendileriyle konuşmamızda, Türkiye pazarını doğru bir yola soktuktan sonra önümüzdeki yıldan itibaren ihracat çalışmalarına başlayacağız. 

 

Yavuz  MÜFTÜOĞLU