Toyota, uzay ve mobiliteyi birleştiriyor

Toyota, tüm dünyanın yakından takip ettiği ve ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES 2025’te geleceğe yön veren yeniliklerini aktardı. 

 

Toyota, CES 2025’te geleceğin şehri olarak gösterilen Toyota Woven City’nin ilk fazını tamamladığını duyururken, aynı zamanda ‘mobilitenin dünyayla sınırlanmaması gerektiğini’ vurgulayarak, uzay ve roket teknolojilerine yatırım planını açıkladı.

Geleceğin şehri Woven City’de yaşam başlıyor

 

Geleceğin mobilitesinin ve geleceğin otonom şehirlerinin bir laboratuvarı olarak gösterilen Woven City’de ilk faz tamamlandı. Böylece Toyota, bir başka CES fuarında daha önemli bir duyuruya imza atmış oldu. 2018 yılında CES’te mobilite şirketine dönüşümünü duyuran şirket, CES 2020’de Woven City konseptini tanıtmıştı. Şimdi ise 2021’de Japonya’da temeli atılan bu şehirde ilk aşama tamamlanırken resmi açılışın bu yıl sonbahar aylarında yapılacağı duyuruldu.

Şehri yaşayan bir laboratuvar ve sürekli evrimleşen bir proje olarak tasarlayan Toyota, Woven City’de; otonom teknolojiler, robot, kişisel mobilite, akıllı evler ve yapay zeka gibi teknolojiler geliştirilmesini ve testler gerçekleştirilmesini sağlayacak. Aynı zamanda burada dünya çapında araştırmacılar da yer alacak.

 

Woven City’nin birinci aşaması, insanların yaşam kalitesini artırmaya yönelik çevre dostu ve insan odaklı tasarımıyla dikkat çekiyor. Birinci aşamadan elde edilen veriler, ikinci ve sonraki aşamalar için planların geliştirilmesine katkıda bulunacak.

 

Woven City'nin resmi açılışı yapıldığında Toyota ve Woven by Toyota personeli ile ailelerinden oluşan 100 sakin yer alacak. Topluluk daha sonra farklı araştırmacılar ve onların ailelerini de kapsayacak şekilde kademeli olarak genişleyecek. Birinci aşamanın yaklaşık 360 sakini barındırması planlanırken, ikinci aşama ve sonrasında toplam nüfusun yaklaşık 2 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Uzayı hedefleyen Toyota’nın mobilite vizyonu sınır tanımıyor

 

Toyota, aynı zamanda CES 2025’te başkan Akio Toyoda’nın da açıkladığı gibi mobilite çözümlerinin dünya ile sınırlı kalmaması gerektiği fikrinin altını çizdi.  Mobiliteyi karadan, denizden ve havadan uzaya genişletmeyi hedefleyen Toyota, Interstellar Technologies Inc.'e bir yatırım yaptığını duyurdu ve Toyota'nın uzmanlığını kullanarak roketlerin seri üretimini destekleyecek.

 

Uzay çalışmalarına daha önce başlayan Toyota, 2019 yılında Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile uluslararası uzay araştırmaları için uzaya araç göndermek üzere iş birliği yapmıştı. Toyota, hidrojen yakıt hücreli otomobil teknolojisine sahip keşif aracının yapımını hızlandırarak araştırmalarda öncü rol oynamıştı.