Türk mühendis ve işçisinin gayretiyle 5 yılda 20 bin kamyon üreteceğiz

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, önümüzdeki 5 yıl içinde Türk mühendis ve işçisinin emeği olan Cargo kamyonlarının üretim rakamını ihracat ile birlikte 20 bin adetler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. 

 

Törende ilk konuşmayı yapan bayi sahibi Metin Köseoğlu, servis hakkında bilgiler verdi. Yapılan çalışmaları anlattı. Daha sonra Ali Koç, söz aldı; bugüne kadarki iş ortaklıkları ve yaptıkları satışlardan dolayı Metin Köseoğlu'na teşekkür etti. Firmalarının yatırımları hakkında da bilgi veren Koç, Otosan'ın kurulduğu 1959 yılında işe kamyon montajı yaparak başlandığını aktaran Ali Koç, şu bilgileri verdi:

 

 

 

"Türkiye'nin kendi motorunu üreten ilk kamyon üreticisi olarak bin 400 kişiyi istihdam ettiğimiz 1.1 milyon metrekare alana sahip olan İnönü fabrikamızda, 55 yıllık tecrübemizle bugüne kadar 180 binin üzerinde kamyon ürettik. 2010 yılında ortağımız Ford Motor Company ile Global Cargo anlaşmasını imzaladık. Bu anlaşmayla Ford Otosan, Global Cargo büyüme stratejisi doğrultusunda Doğu Avrupa, Ortadoğu, Körfez Ülkeleri, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika pazarları başta olmak üzere 3 kıtada toplam 60 ülkenin kamyon özelinde kamyon satış distribütörlerini atayarak global networkünü kurmaya başladı. Bugün, Gebze'deki Mühendislik Merkezi'nde bin 500'e yakın Ar-ge mühendisimizin 500'ü, tüm dünyada satılacak Ford Cargo kamyonların geliştirilmesi için çalışıyor. Güç, verimlilik, dayanıklılık ve konfora odaklanılarak tasarlanan ve müşteri beklentilerinin ötesine geçen ürünlerimizle, 2013 yılında ilk defa katıldığımız Uluslararası Yılın Kamyonu yarışmasında üçüncülük ödülüne layık görüldük ve gururlandık."

 

ÇİN'E MÜHENDİSLİK İHRACATI 

 

Ali Koç, ihracattaki büyüme planlarına paralel olarak önümüzdeki 5 yıl içerisindeki hedeflerini de şöyle anlattı:

 

"Türk mühendis ve işçilerinin emeği olan Cargo kamyonların üretim rakamını ihracat ile birlikte 20 bin adetler seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye otomotiv sektörünün Ar-Ge'ye en büyük yatırım yapan şirketi olarak da mühendislik çalışmalarımızı ihraç ediyoruz. Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'e motor üretimi için Jiangling Motors Corporation ile yaptığımız 12 yıllık anlaşma ile yüzde 100 Ford Otosan mühendisliğinin bir ürünü olan Ecotorq ağır ticari motorlarımız Çin'de üretecek ve JMC markalı araçlarda kullanılacak."

 

KOÇ AİLESİNE KAYSERİ'YE YATIRIM İÇİN DAVET

 

Törene katılan ve konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, büyük bir firmanın ticaretin merkezi olan Kayseri'ye önemli bir servis ağası için açılış yapmasını önemsediklerini ifade etti. Başkan Özhaseki, günümüzde birçok şehrin eski özelliğini kaybettiğini, imparatorluklara başkentlik yapan yüzyıllar önce nüfusu 500-700 binleri bulan şehirlerin İstanbul'un hatta Kayseri'nin ilçesinden bile daha az nüfusuna sahip olduğunu hatırlattı. Kayseri gibi şehirlerin gayretlerle merkez haline gelebildiğini anlatan Özhaseki, bugün ekonomik ve ticari anlamda gelinen noktada şehre önemli yatırımların yapıldığına, büyük şirketlerin hizmet noktasında bölgesel tercihi yaptığı şehir olduğunu dile getirdi. Özhaseki, yatırımdan dolayı Koç ailesine teşekkür ederek, başka yatırımlar için Kayseri Organize Sanayi ve Serbest Bölgesi'nin uygun olduğuna işaret ederek, yatırım davetinde bulundu.