Tofaş, 4'üncü Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı
Türkiye'nin 3'üncü büyük sanayi kuruluşu Tofaş, 4'üncü Sürdürülebilirlik Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, üretim hacmindeki büyük artışa rağmen, özelikle çevre yönetiminde başarılı bir performans sergileyen şirket, 2016 yılında araç başı enerji tüketim ve emisyon miktarını kayda değer seviyede düşürme başarısı gösterdi. Tofaş aynı dönemde, çevresel yönetim uygulamalarıyla, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından dört farklı ödüle layık görüldü.
Tofaş, sürdürülebilirlik anlayışı kapsamında enerji verimliliği, çevre yönetimi ve kurumsal yönetim alanlarındaki çalışmalarında, sürekli iyileştirme hedefiyle ilerliyor.2014 yılında, Türkiye otomotiv sektöründe üretici kimliği ile sürdürülebilirlik raporu yayınlayan ilk şirket olan Tofaş, Global ReportingInitiative (GRI) ilkeleri doğrultusunda hazırlanan 4'üncü raporunu yayınladı.
Çevresel performansınıgeliştirmeye devam eden Tofaş'ın,2016 yılında üretim miktarındaki kayda değerartışa rağmen araç başına enerji tüketimini yüzde 17azaltarak 3,90 GJ, araç başına emisyon miktarını iseyüzde 16 azaltarak 0,400 ton CO2e düzeyine düşürdüğü görülüyor.Raporda ayrıca Tofaş'ın yürüttüğü enerji verimliliği projeleri sayesinde60.169 GJ enerji ve 4.213 ton CO2e emisyon tasarrufuelde ettiği; buna ek olarak, operasyonlarını minimum düzeyde su tüketimi ile gerçekleştirmeyive kullandığı suyun geri kazanımını sağlamayısürdürdüğü de yer alıyor.
Böylece 2020'de, araç başına 3,50 GJ seviyesinde enerji tüketimi hedefine bir adım daha yaklaşan Tofaş, 2016 yılında çevre yönetimi uygulamaları ile ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından ödüllendirildi. Türkiye otomotiv sanayinin üretim lideri olarak, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimlerinden CDP platformu tarafından Türkiye'nin 'iklim liderleri' arasında yer alan tek otomotiv üreticisi oldu. Ayrıca Güneş Enerjisinin Üretim Süreçlerinde Doğrudan Kullanımı Projesi ile Avrupa Birliği (AB) tarafından ödüllendirildi. Türkiye ve dünyanın önde gelen şirketlerinin yarıştığı "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri" kapsamında ise "Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları" kategorisinde "Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve 5R" projesiyle ödüle layık görülen Tofaş, aynı proje ile Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından da ödül almaya hak kazandı.
Şirket, üretimde çevre yönetiminin yanı sıra sürdürülebilir iş başarısının önemli birer unsuru olan, iş sağlığı ve güvenliği, verimlilik, çalışan gelişimi ve sosyal sorumluluk alanlarında da uzun yıllardır sürekli gelişim hedefiyle faaliyet gösteriyor.
Kurumsal sürdürülebilirlik performansını raporlama döneminde artırmaya devam eden Tofaş bu süreçte Sermaye Piyasası Kurulu kurumsal yönetim notunu 9,14'e yükselti. Tofaş aynı zamanda, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'ne girmeye hak kazanan 43 Türk firması arasında yer alıyor.
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Örnek Uygulamalar
Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili görüş bildiren Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, büyüyen iş hacmi ve Ar-Ge yetkinlikleriyle Tofaş'ın küresel konumunu her geçen gün daha da kuvvetlendirdiklerini belirtti. Konuşmasında Tofaş'ın çevresel performansını güçlendirici çalışmalaraönemli miktarda kaynak aktardıklarına dikkat çeken Eroldu, "Geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiğimiz uygulamalar çevresel performans göstergelerimize olumlu yansıdı.
Diğer taraftan, 'Sıfır Kaza' hedefimizle ve 'Adım Adım İş Güvenliği' yaklaşımımızla, İş Sağlığı ve Güvenliği performansımızı iyileştirmeye yıl içerisinde devam ettik. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa İş Güvenliği Ajansı (EU_OSHA)tarafından iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarımızla aldığımız ödüllerimizi takiben, bu raporlama döneminde, İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki örnek uygulamalarımızla, MESS tarafından düzenlenen yarışmada şirketler kategorisinde "Altın Eldiven", bireysel kategoride ise "Altın Öneri" olmak üzere iki ödüle layık görüldük. Ortaklarımız Koç Holding ve FCA'dan aldığımız güçle, paydaşlarımız için değer üretmeye devam ediyoruz" dedi.
Eroldu "En değerli sermayemiz olan çalışanlarımız için bireysel ve mesleki yeteneklerinin geliştirildiği, katılımcı bir iş ortamı yaratmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. 2016 yılında 2.000'i aşkın ilave istihdam yarattık. Ayn dönemde çalışan başına eğitim süresini 2 katına çıkararak Tofaş Akademi'de 8 binden fazla kişiye 665.629 kişi/saat eğitim sağladık.
Bunun yanında çalışanlarımızın iş süreçlerine katılımını destekleyici uygulamalar yürüttük" dedi.Sosyal sorumluluk projeleriyle kurumsal bir vatandaş olarak toplumadeğer yaratmayı sürdürdüklerine de dikkat çeken Eroldu "Kurumsal sosyal sorumluluk anlayışımız şirket kültürü ve politikamız ile bütünlük gösteriyor. Uzun yıllardır süregelen ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerine öncelik veriyoruz. Eğitim, spor, kültür-sanat ve çevre alanlarında hayata geçirdiğimiz projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.