TAYSAD: Umutlar güçlü, çarklar dönüyor

Kovid-19 salgının en çok etkilediği sektörlerden olan otomotivde çarklar yeniden dönmeye başlıyor. Ana sanayi markalarının teker teker fabrikalarda üretime başlama kararı alması, Ramazan sonrası için umutları güçlendiriyor.

 

Otomotivin yan sanayi tarafındaki durumunu değerlendiren Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Türk otomotiv sektörünün krizden yoğun şekilde etkilenmesinin asıl nedeninin yüksek ihracat gücüne sahip olması olduğunu söyledi. Fakat yerli sanayicilerin bu soruna iyi cevap verdiğini ifade eden Kanca, “Bunun nedeni krizlere alışık olmamızdan olabilir. İşler yavaş yavaş açılıyor. Bu süreç bir anda olmayacak ama yavaş yavaş iyileşme artacaktır” dedi.

 

Yerli sanayicilerin çok yetenekli ve esnek olduğunu anlatan Kanca, sektörün İsviçre çakısı gibi, ne gerekiyorsa onu üretebilecek kapasite olduğunu kaydetti. Tüm Avrupa’nın, ‘Acaba Çin’in yerini alabilir miyiz’ diye düşünmeye başladığını vurgulayan Kanca, “Uzakdoğu’da üretip araç yapmak, öyle birkaç sene içinde geri gelmeyecektir. Avrupalı üreticiler bile kendilerini avantajlı görüyor. Biz onlardan çok daha esneğiz, risk eşiğimiz yüksek ve becerikliyiz. Hiç kimse, 20 değişik ülkede üretim yapıp birleştirme riskine giremez artık” diye konuştu. 

 

TAYSAD olarak bu krizin ayak seslerini önceden hissettiklerini söyleyen Kanca, "Türkiye’deki ilk vaka açıklanmadan bir gün önce, üyelerimize “kriz geliyor, dikkatli olun” uyarısında bulunduk. Sektörümüz böyle durumlarda hızlı ve pratik tepkiler verebiliyor" dedi.

 

VİRÜS TÜM DENGELERİ BOZDU

 

 

TAYSAD Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı ise, dünyada bu yıl yüzde 20 daralma öngörüldüğünü söyledi. Çin’de bunun görülmeye başlandığını ifade eden Yazıcı, “Nisanda araç üretimi yok denecek kadar azaldı. Bu yıl 72 milyon satış (geçen yıl 93 milyondu) bekleniyor. Rusya ve Avrupa pazarında geçen yıl 20.7 milyon satış oldu. Bu yıl beklenti 17 milyon (yaklaşık yüzde 17 gerileme). Şubat-ağustos arası 4.8 milyon araç kaybı olacak fakat  bunun 1.3 milyonu ağustos-eylül döneminde geri gelecek. Türkiye’de ise üretimde 300 binlik bir kayıp bekleniyor” dedi.

 

 

SEKTÖRDEKİ KAYIP 5 MİLYAR DOLAR

 

Nisanda TAYSAD üyelerinin yüzde 20’nin üretim yaptığını anlatan Yazıcı, “6 Nisan haftası üyelerimizin yüzde 35’i çalışmıyordu, 20 Nisan haftası bu yüzde 7’ye düştü. 27 Nisan haftası yüzde 5’e, sonrasında sıfıra düşecek. Otomotiv artık geri dönüyor. Mayısla eylül arası tamamlanacak bu geri dönüş. Türkiye’nin esnek üretim yapısı bizim avantajımız olacak. Çin’e alternatif üretici bile olabiliriz. Tedarik sanayi sektörümüzün 3 milyon dolarlık ciro kaybı oldu. Tüm sektörü düşününce 5 milyar doları bulacaktır. Ama biz yine ayaktayız.” dedi.