Skoda "Yeşil Gelecek" İçin Çalışıyor
Yeni ve teknolojik ürünlerle atılımlarını sürdüren Skoda, çevreye duyarlı girişimleriyle de dikkat çekiyor. "Yeşil Gelecek" (GreenFuture) stratejisiyle üç koldan harekete geçen şirket, bir yandan Skoda modellerinin karbondioksit emisyonlarını düşürmeyi sürdürürken diğer yandan da üretim ve dağıtım süreçlerini çevreci yaklaşımla yeniden organize ediyor.
Çek üretici Skoda, yüksek teknolojiye sahip yeni modellerle başlattığı atağını, çevreciliğe de taşıdı. Skoda, daha sürdürülebilir bir çevre yaratılmasına katkıda bulunmak amacıyla daha çevreci ürünler, çevreci üretim ve çevreci dağıtım teşkilatları yaratma çalışmalarını "Yeşil Gelecek" (GreenFuture) stratejisi altında topladı. Skoda, bir yandan ürettiği araçların CO2 salınımını büyük ölçüde düşürürken, diğer yandan da 2018 yılına kadar üretimde enerji ve su kullanımının yanı sıra araç başına atık ve emisyon miktarını yüzde 25 azaltmayı hedefliyor. Bu yüzden "Yeşil Gelecek" stratejisi, Skoda'nın "2018 Büyüme Stratejisi"nin ayrılmaz bir parçası haline getirildi.
Daha "yeşil" ürünler
"Yeşil Gelecek", Skoda için "Yeşil Ürün" (GreenProduct), "Yeşil Fabrika" (GreenFactory) ve "Yeşil Ticaret" (GreenRetail) gibi üç önemli noktayı kapsıyor. 1991'den bu yana kaynakların sürdürülebilirliğine yönelik olarak şirketin yaptığı harcamalar 410 milyon Euro'yu aşmış durumda. Bunlara ek olarak Skoda, çevre dostu üretim süreçleri, enerji tasarrufuna yönelik faaliyetler ve üretilen araçların verimliliklerinin artırılmasına da yatırımlar yaptı.
"Yeşil Ürün" (GreenProduct) başlığı altında yapılan çalışmalar sonucunda Skoda, tüm modellerinin yakıt tüketimleri ve emisyon değerlerinin düşürülmesi konusundaki çabalarını da hızlandırmış durumda. Bu çabalar, gerçek anlamlarını zaten Skoda'nın "GreenLine" ve "Greentec" logolu modellerinde buluyor. Örneğin yeni Octavia'nın GreenLine versiyonu, 100 km'de 3.3 litrelik tüketimi ve kilometre başına 87 gramlık CO2 emisyon değerleriyle bugüne kadar üretilen en çevreci araç oldu.
Çek üretici, enerji kullanımını daha verimli hale getiren ve çevre kirliliğini azaltan modern teknolojiler konusunda Volkswagen Grubu ile ortaklaşa çalışmalar yürütüyor. Skoda, yakın bir geçmişte CO2 emisyon değerleri kilometrede 120 gramın altında olan 48 model ve versiyon piyasaya sunarken, bunların 10 tanesinde söz konusu değerler kilometre başına 100 gramın da altında. Doğalgaz gibi alternatif yakıtla çalışan modellerin yanı sıra elektrikli araç konusunda da çalışmalar sürdüren Skoda, bununla birlikte yeni modellerinde geri dönüşümlü malzeme oranını yüzde 85'e kadar çıkarmayı başardı.
Daha "yeşil" üretim tesisleri
Skoda, araç üretimini de "Yeşil Gelecek" (GreenFuture) stratejisinin diğer önemli unsuru olarak kabul ediyor. Bu çerçevede Skoda, 2018 yılına kadar üretim süreçlerini yüzde 25 daha çevreci hale getirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor.
"Yeşil Fabrika" (GreenFactory) başlığı altında yapılan çalışmalarda amaç, kullanılan enerji ve suyun azaltılmasının yanı sıra her bir aracın üretimiyle ortaya çıkan atığın miktarını düşürmek. Tıpkı, araç gövdelerinin boyanması sırasında açığa çıkan karbondioksit ve bazı organik bileşimlerin dörtte bir oranında azaltılması gibi.
Bununla birlikte enerji kullanımının düşürülmesine yönelik en son adımlardan birini, Mlada Boleslav fabrikasında 66 milyon Euro'luk yatırımla devreye alınan yeni kalıp hattı oluşturuyor. Doğu Avrupa'daki örnekler içinde en moderni olan bu kalıp hattı, enerjiyi depolama ve yeniden kullanabilme özelliği sayesinde yüzde 15 daha enerji harcıyor.
Daha "yeşil" yetkili satıcı ağı
Skoda'nın sürdürülebilirlik stratejisinin son ayağını ise "Yeşil Ticaret" (GreenRetail) oluşturuyor. Bu noktada amaç, yetkili bayiler ve servisleri de çevrenin korumasına katkı sağlayan bir yapıya kavuşturmak.
Bu anlamda bayilerin, çevre standartlarına uyumları düzenli olarak denetlenirken, örneğin Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen ve bayilerden 95 ton kullanılmayan malzemenin toplanarak değerlendirildiği "Bahar Temizliği" kampanyası gibi etkinlikler düzenleniyor.
Çevrenin korunması ve sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar, Skoda'nın üst düzey yönetimine bağlı olarak yürütülürken, yaklaşık 26 bin 500 çalışanından da destek alıyor. Skoda Yönetim Kurulu Başkanı Dr Winfried Vahland, Skoda'nın yıllardır çevre konusunda çalışmalar yaptığını vurgularken, "Yeşil Gelecek" ile bu çabalarımıza hız kazandırdık.
Çevre dostu otomobiller sunmak, bunları çevreye saygılı bir şekilde üretip, sürdürülebilir bir ortamda satmak istiyoruz. Yeşil geleceğimize yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yeşil Gelecek, 2018 Gelişme Stratejisi'nin ve aynı zamanda Volkswagen Grubu'nun 2018'e kadar dünyanın önde gelen çevreci otomotiv üreticisi olma hedefinin de bir parçasıdır" diyor.