OTOMOTİVİN ‘PATENT KARNESİ’ BELLİ OLDU

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN ‘PATENT KARNESİ’ BELLİ OLDU

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) ve Destek Patent işbirliği ile A’dan Z’ye patentin konuşulduğu ‘Projeden Patente’ sohbetlerinin ilkinde Otomotiv sektörünün dünü, bugünü ve yarını masaya yatırıldı.

Destek Patent Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Hakan Özcan’ın sunumuyla gerçekleşen etkinlikte otomotiv sektörünün patent karnesi de ortaya çıktı. 2018 yılı otomotiv yan sanayi Ar-Ge çalışmalarında dünyada Almanya’nın başı çektiğini dile getiren Özcan, Ar-Ge çalışmalarında ilk 10’a giren firmaların toplamda yaklaşık 120 milyar dolar yatırım yaptığına dikkat çekerek, Almanya, Japonya, Amerika ve İngiltere’nin Ar-Ge çalışmalarında başı çektiğini aktardı.

Dünyada hem Ar-Ge çalışmalarında hem de patent başvurularında lider ülkenin Japonya olduğunu açıklayan Özcan, “En çok AR-Ge çalışması yapan ülkelerin başında yüzde 38,88’lik bir oran ile Japonya, ardından yüzde 30 ile Almanya, yüzde 16 ile de Amerika üçüncü sırada yer alıyor. Ancak bu konuda en çok Amerika ön planda yer aldığı için birinci sıradaymış algısı yaratıyor” dedi.

DÜNYADAKİ HER BİN PATENTTEN 6’SI TÜRKİYE’YE

Otomotiv sektörü patent aktivitesini 1900’lü yıllardan başlayarak 2018 yılına kadar değerlendiren Özcan, “Türkiye dünyadaki patent yatırımlarından birim olarak bir pay almıyor binde sadece 6 civarında düşük bir oran var. Bu da dünyadaki her bin patentten 6’sına denk geliyor. Yani patentte binde 6 oranında bir pazara sahibiz. Destek Patent olarak hedefimizin başında bu pazarı arttırmak geliyor. Türkiye pazarında yüksek bir potansiyel var. Bu anlamda üretim, proje ve performans kriterleri de var. Bizler de şirket olara sektöre yol göstereceğiz. Otomotiv sektörü açısından önemli bir misyonu olan ‘Projeden Patente’ sohbet toplantılarını önümüzdeki günlerde yeni bir konu ışığında tekrar gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE YEDEK PARÇAYA AĞIRLIK VERMELİ”

A’dan Z’ye patentin konuşulduğu ‘Projeden Patente’ sohbetlerinde konuşan Özcan Türkiye’nin yedek parçaya ağırlık vermesi gerektiğine dikkat çekerek, “Her şeyi yapabiliriz.  Daha önce yerli araç yaptık adına Devrim dedik, yine yapabiliriz ama ister uçak yapılsın, ister araba, biz yedek parça sanayisinde iyiyiz ve bu yönde ilerlemeliyiz. Bu alanda daha fazla kar elde edebiliriz” dedi.