Otomotiv sektörünün reçetesi sıralandı

2019 yılının alınan tüm önlemlere ve teşviklere rağmen düşük bir pazar olarak sonlandığını ve 500 binin altında kalmasının son 16 yılın en düşük rakamına denk geldiğini söyleyen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün sektörün son bir yılını değerlendirdi.

 

Yavuz MÜFTÜOĞLU

 

Küresel ölçekte bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu anlatan Yenigün, Brexit'in bunda etkili olduğunu dile getirdi. ABD-Çin arasındaki ticari savaşlara dikkat çeken Yengün, Türkiye'nin Otomobili'ni de değerlendirerek heyacan duyduğunu söyledi. OSD Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, "Türkiye otomotivinin geldiği en iyi nokta 2017 yılıydı. 1 milyonluk bir pazar ve 1,7 milyonluk üretime ulaşmıştık. 2019 yılında bu rakam 1 milyon 461 adetlere düştü. Bu da baz etkisi dikkate alındığında üretimde 2017 yılına göre yüzde 14’lük bir azalma yaşandığı anlamına geliyor. Biz OSD olarak karşılaştırmayı 2018 yılına göre değil, “baz etkisi” dediğimiz 2017 yılına göre yapmanın daha doğru olduğuna inanıyoruz. Tabi ki yayınladığımız raporlarda geçtiğimiz yılı kıyaslıyoruz" dedi.

 

 

% 50 ORANINDA BİR DARALMA

 

Yenigün konuşmasına şöyle devam etti: "Sizlerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek istediğim nokta aslında baz etkisi. Çünkü, Türkiye’de sürekli artan kurulu kapasite var. Çünkü 1,7 milyon aracı üretmek için belirli bir kapasite gerekiyor. Kapasite 2017 yılında 1 milyon 917 bin, sonra 1 milyon 971 bin ve 2 milyon. Otomotiv endüstrisi sürekli kapasite artırır. Endüstrimiz ne zaman kapasite artırmaz ve yerinde durur ise ortada çok ciddi bir problem var demektir. Durum böyle olunca 2 milyon adet kapasiteye sahipken (makinanızı, lojistiğinizi, satış ve servis sisteminizi buna göre ayarlamışken) 2019 yılını kapattığımız 1 milyon 461 bin adet üretimle kapasite kullanımında ciddi bir problem var demektir. Sistemin kendini hazırladığı iç pazar noktası 1 milyon… Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Pazara gelecek olursak, otomotiv pazarı yine baz etkisi dikkate alındığında 2017 yılına göre yüzde 50 oranında bir daralma yaşadı. Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında ise bu rakam yüzde 23’lük bir daralmaya işaret ediyor."

 

 

TALEP VAR, ARAÇ YOK

 

Aralık ayının çok iyi geçtiğine dair yanlış bir algı olduğunu söyleyen OSD Başkanı Yenigün, “Çok araç sattınız işler düzeldi” diye bir durum yok.Zira bir firmanın en son isteyeceği şey pazarda talep varken satacak aracın elinde olmamasıdır" dedi. 

Yenigün, konuşmasına şöyle devam etti: "Çünkü kimse plan yapamadı. Sonuç olarak yüzde 50 daralan bir pazar ile yılı tamamladık. Tabi geçen sene çok önemli teşvikler verildi. En canlısı ÖTV-KDV indirimiydi. Hurda araç teşviki ciddi bir katkıydı. Yılın sonuna doğru faiz indirimleri de gerçekleşti. Ancak her şeye rağmen böyle bir pazarı geride bıraktık. Pazar kırılımlarına baktığımızda, baz etkisi dikkate alındığında 2017 yılına göre yüzde 42 daralan otomobil pazarı nispeten daha az daralan bir pazar oldu. Hafif ticari, ağır ticari ve traktörde ise durum çok daha ciddi. Türkiye otomotiv ihracatı geçtiğimiz yıl yani 2018 ile karşılaştırıldığında yüzde 5 azaldı. Bunda birçok etken var. AB pazarlarının yavaşlaması, küresel pazarların duraksaması, Brexit gibi belirsizlikler, emisyon sınırlamaları ve SUV’daki talep ihracatımızı azaltan etmenler arasında gösterilebilir. 1 Eylül’de AB’de devreye giren yeni regülasyonlar (WLTP) özellikle Eylül ayından sonra talebi azalttı. Yani alımlar 1 Eylül’den önce yapıldı. Geçiş öncesi önlemler alındı. 2020 bu noktada normalleşen bir dönem olacak."  

“BU DÖNEM GEÇİCİ, HEDEFİMİZ 2 MİLYON”

 

OSD olarak, "2020 yılının sonunda yüzde 18 artışla 580 bin adetlik bir pazar öngörüyoruz.  Üretimin ise yüzde 1 artışla 1 milyon 475 bin adet olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Tabi ki bu tahminler şu anki koşullara göre belirlendi. Çeşitli teşvikler veya ön görülemeyen durumlar yaşadığımızda rakamlar değişiklik gösterebilir. 580 bin adetlik pazar yine esasında çok hoş bir manzara değil. Daralma uzun vadeye yayıldığı anda üretici umutsuzluğa kapılır ve küçülmeye gider. Şu anda OSD üyelerinde çalışan çıkaran küçülmeye giden yok. Ancak bu uzun vadeye yayılırsa öngörü değiştirmeleri konusu gündeme gelebilir. Bir şey kısa vadeli olduğu zaman kendi içinizde kompanse edebilirsiniz. Ancak bu iş birkaç yıl sürdüğünde o zaman yaşam tarzınızı değiştirirsiniz. OSD üyelerimiz bu dönemin geçici olduğuna inanıyor. Bizim 1 milyona, 1,.5 milyona ve 2 milyona gitme hedefimiz var. Umudumuz var, bu stratejiyle ilgili önemli bir hazırlık içerisindeyiz."

 

 

YAPILMASI GEREKENLER ÇOK NET

 

Haydar Yenigün, yapılması gerekenlerle ilgili; Otomotive özel sıfır faiz kampanyası yapalım. Sistem kendi kendine üretmeye, çalışmaya başlasın. Hurda teşvikini kapsamını genişleterek sürekli hale getirelim.Vergi yükünü tüm yılı kapsayacak şekilde düşürelim. Devletin vergi gelirini düşürmeden satışları artıralım.Ancak tüm bunları bir bütün çerçevesinde, ekosistem olarak gerçekleştirelim. Böylece geçtiğimiz Aralık’ta olduğu ve bu Ocak’ta olacağı gibi sorunlar yaşamayız. Böylece istihdamda, yatırımda ve ihracatta problemle karşılaşmayız. Stratejik bakış açısıyla uzun vadeli planlar yapmamız gerekiyor. Devletin bu konudaki iyi niyetini ve yaklaşımını çok iyi anlıyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bizleri dinliyorlar ve çeşitli teşvikler sağlıyorlar. Sıkıntılı süreçte iyi bir pansuman" şeklinde konuştu.