Ford Otosan, testleri tamamladı

Güçlü Ar-Ge geleneğiyle motor ve arka akstan sonra araçtaki en önemli diğer aktarma organı olan şanzımanı Eskişehir İnönü Fabrikası’nda üretmeye hazırlanan Ford Otosan, üreteceği yerli şanzımanları test etmek için Ford Otosan mühendislerinin emekleriyle geliştirip kurduğu şanzıman test odalarını devreye aldı. 

 

Türkiye otomotiv sektörünün öncü şirketi Ford Otosan, geçtiğimiz yıl Türkiye’de bir ilke imza atarak 49,5 milyon avro yatırımla çalışmalarına başladığı yerli şanzıman üretimi için önemli bir gelişme daha kaydettiğini duyurdu. 

Ford Otosan mühendislerinin yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştıkları yerli şanzımanı Eskişehir’de ürettiği kamyonlarda kullanmayı hedefleyen şirket, devreye aldığı yeni test odaları ile milli kaynakların ülke içinde kalmasına katkıda bulunacak. Ford Otosan mühendislerinin tamamen kurum içi imkanlarla tasarladığı şanzıman test merkezleri önemli bir maliyet avantajı sağlamasının yanı sıra şirketin global arenadaki rekabet gücünü de artıracak. 

“TÜRK OTOMOTİV SANAYİ İÇİN KİLOMETRE TAŞI NİTELİĞİNDE BİR GELİŞME”

 

Yerli şanzıman üretiminin otomotiv sanayisi için kilometre taşı niteliğinde bir gelişme olduğunu vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şunları kaydetti: 

 

“Ford Otosan olarak, geçtiğimiz yılın başında 49,5 milyon avro yatırımla ilk yerli ağır ticari şanzımanı üretmek için çalışmalara başlamıştık. Ürettiğimiz şanzımanları 2021 yılından itibaren kamyonlarımızda kullanmayı planlıyoruz. Ancak, üretim sürecinden önce şanzımanlar, dünya çapında rekabet edebilmeleri, dayanıklılığını, kalitesini ve teknolojisini kanıtlaması için binlerce saat süren testlerden geçiriliyor. Ford Otosan mühendislerimizin geliştirdiği şanzıman test odaları ile hem ciddi bir maliyet avantajı sağladık, hem de milli kaynakların ülkemiz içinde kalmasına ön ayak olduk. Uluslararası tüm standartları karşılayan test merkezlerimizde 3000 saatin üzerindeki testleri tamamladık. Oldukça başarılı sonuçlar elde ettik.” 

 

Ford Otosan’ın bugün Türkiye'nin en büyük otomotiv şirketi olmasını 1961 yılında başlayan Ar-Ge çalışmalarına borçlu olduğunu vurgulayan Yenigün, “Türkiye’nin sıfırdan motor ve araç geliştirebilen ve üretilebilen tek otomotiv şirketi olarak, bugün Ar-Ge yetkinliğimiz, uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz ve geliştirdiğimiz motor teknolojileri ile otomotiv sektöründe dünya çapında rekabet edebilecek güce ulaştık. İnovasyonun başarıya giden yolda önemli bir itici güç olduğu bilinciyle, yurt dışına teknoloji lisansı veren ilk Türk otomotiv şirketi olarak, sektörümüzün patent liderliğini de elimizde bulunduruyoruz. Tasarımdan itibaren proje süreçlerinin içinde olmak, dış kaynak bağımlılığını tamamen ortadan kaldırarak bizleri ortaya çıkardığımız ürünün tam anlamıyla sahibi olma noktasına getirdi. Sahip olduğumuz mühendislik bilgi birikimi çok önemli boyutlara ulaştı” dedi.

TÜRK MÜHENDİSLERİ TASARLADI

 

Ford Otosan, Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve geliştirilen test merkezleri için dünyada ilk olma özelliğine sahip bir konsept de geliştirdi. Şirket geliştirdiği şanzıman test konsepti ve yazılımları dahil gerekli patentleri almak için çalışmalarını sürdürüyor. Test odalarında kullanılan tüm yazılımlar ve mekanik dizayn Ford Otosan mühendisliğinin bir eseri olarak öne çıkıyor. Eskişehir’de toplam 3 adet şanzıman test odasını devreye alan Ford Otosan’ın kontrol ve yazılım kısmı açık kaynak kodlu olup sürekli geliştirilebilir nitelikte olmasıyla dikkat çekiyor.