'Elektrikli araçlar için, yol haritası şart'
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), sektör paydaşlarını bir araya getirdiği “OSD Buluşmaları”nın ikincisini gerçekleştirdi. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Genel Direktörü Eric-Mark Huitema’nın konuk konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte ayrıca, OSD tarafından hazırlatılan “Yıkıcı Teknolojiler ve Otomotiv Sanayiine Etkileri” ile “Otomotiv Lojistiği” raporları paylaşıldı.
Hızla daralan otomotiv pazarını dengelemek adına 2019 yılında hükümet tarafından önemli teşviklerin uygulamaya alındığını hatırlatan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, kısa vadeli olan bu desteklerin durumu tam olarak düzeltmeye yetmediğini vurguladı. Haydar Yenigün, “Bu çerçevede, otomotiv pazarını önce 1,5 milyon, ardından ise uzun vadede 2 milyon adetlere çıkartacak önemli bir çalışmanın hazırlıklarını yapıyoruz” diye konuştu.
Etkinlikte elektrikli araçlar ile otonom ve bağlantı teknolojileri alanında önemli bir konuşma gerçekleştiren ACEA Genel Direktörü Eric-Mark Huitema ise elektrikli araçlarla birlikte otomobili oluşturan bileşen sayısının azalacağına dikkat çekti. Huitema, “Otomobilin neredeyse yarısını piller oluşturacak. Bu durum Avrupa’da önemli bir iş kaybına yol açacak. Tahminlerimiz elektrikli araçların üretiminin yaygınlaşmasıyla 300 bin ila 330 bin arasında kişinin işsiz kalacağı yönünde. Tabi ki, yazılım ve yapay zeka alanında yeni istihdamlar ortaya çıkacaktır ancak buna rağmen minimum 250 bin kişinin işinden olabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.
"ESAS ENERJİYİ İHRACAT TARAFINDAN ALIYORUZ"
Haydar Yenigün, ihracat tarafında ise işlerin daha iyi gittiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"İhracat tarafında neyse ki iyi gidiyoruz. Esas enerjiyi oradan alıyoruz. Ancak orada da Avrupa'da bir miktar duraklama var. Negatif faizlerin etkisiyle bir miktar açılsa bile işler hala durağanlık var. Hatta bazı ülkelerde yüzde 4-6 seviyesinde gerilemeler var. Bütün bunları izliyoruz ama tabii yapabileceklerimiz sınırlı, Türkiye'deki iç pazarın düzelmesi lazım. Bir yandan da ihracatın onu kompanse etmesini sürdürmemiz lazım. Bütün bunlara baktığımız zaman 2020, yine 2017'den uzak bir yıl olacak. Gelecekle ilgili planlarımızı, projelerimizi gözden geçirdiğimiz bir yıl olacak."
"AVRUPA'DAKİ ENDÜSTRİDE ÇOK ARTIŞ GÖZÜKMÜYOR"
Avrupa'daki satışlarda aylık artışa çok iyimser bakmadığını belirten Yenigün, "Çünkü bunların nedeni çeşitli konjonktürel şeyler olabiliyor. Bazı ülkelerde kayıt tarihleri vardır, bazı ülkelerde teşvikler vardır. Dolayısıyla aylık verilere değil, çeyreklere, yarıma ve tüm yıla bakmak lazım. Böyle baktığımız zaman Avrupa'daki endüstride çok artış gözükmüyor. 'Ama bu gelecek dönemde ne olur' diye ele alırsak olumlu bakıyoruz. Bir miktar düzelme olacağını düşünüyorum. Bu tamamen Avrupa'nın ekonomik motivasyonuyla, ekonomik girdileriyle alakalı... Ama her zaman Türkiye otomotiv ekonomisinin lokomotivi ihracat olmuştur. Bu yine böyle olmaya devam edecek." şeklinde konuştu.
"ÇALIŞMALARIMIZI VE TEKLİFLERİMİZİ YAPIYORUZ, BAKANLARIMIZLA GÖRÜŞÜYORUZ"
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün, devletin sektörü canlandırmak için bazı önlemler aldığını ancak bu önlemlerin geçici olduğunu ve esasında sisteme çok da fayda sağlamadığını söyledi.
Yenigün, sektörde yapılması gereken düzenlemelerle ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerini de aktararak, şunları kaydetti:
"Belli bir dönem ÖTV-KDV, belli bir dönem faiz, belli bir dönem başka bir destek oluyor ama bunların bir süreklilik arz etmesi gerekiyor ve bir ekosistem olarak bunu düşünmek gerekiyor. Burada mesela, yıl sonu itibarıyla hurda teşviki bitiyor. Geçen sene başlamıştı. Yine yıl sonu itibarıyla faiz desteği bitiyor. Dolayısıyla sanki 1 milyonluk endüstri varmış gibi 1 Ocak 2020'den itibaren bir otomotiv endüstrisi beklentisi var maalesef. Buna karşı pek de söylenecek bir şey yok. Bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı ve tekliflerimizi yapıyoruz, bakanlarımızla görüşüyoruz. Umarım önümüzdeki dönemde yine teşvik edici bir mekanizma içinde satışların artmasını bekleyeceğiz."