Yaşam ile ölüm arasındaki fark

Emniyet kemeri kullanmanın önemi hayati önem taşıyor. Emniyet kemeri, çarpma etkisinin vücutta tek bir noktaya değil, farklı noktalara dağılmasını sağlar, Çarpma anında araç içindeki kişilerin koltuktan fırlamasını engeller, baş, göğüs ve omurilik gibi hassas organların araç içinde bir yere çarpmasını önler, hafif kazalardaki ciddi yaralanmaların önüne geçer.

 

Araç sürücülerinin ve yolcuların trafikte emniyet kemeri takmaları yasalar gereğince zorunlu olsa da sürücülerin ve yolcuların bir çoğu emniyet kemeri kullanmamayı tercih ediyorlar.

Trafikte meydana gelen kazalarda emniyet kemeri kullanmanın önemi oldukça büyüktür. Emniyet kemerleri küçük çaplı kazalarda basit yaralanmaların, ağır kazalarda ise ölüm ve ağır yaralanmaların da önüne geçiyor.

Kaza anında emniyet kemeri takılı olmayanlar çarpmanın etkisiyle beraber araç içinde savrulabilir, birbirlerini yaralayabilecekleri gibi, aracın dışına da fırlayabilirler. Bunun yanı sıra sürücüler direksiyona, ön koltukta oturan yolcu ise aracın konsoluna veya camına çarparak ağır şekilde yaralanabilirler.

 

EMNİYET KEMERİNİN FAYDALARI

 

Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlar,

Kaza anında meydana gelen çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yöneltir,

Çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlar,

Çarpma/çarpışma anında koltuktan fırlamayı engeller,

Hassas organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını engelleyerek koruma sağlar.

 

EMNİYET KEMERİNİN ÖNEMİNİ GÖSTEREN BAZI İSTATİSTİKLER

 

Üç noktalı emniyet kemerleri otomobillerde ağır yaralanma risklerini yüzde 45'e kadar azaltırken, bu oran kamyonetlerde yüzde 60'a çıkmaktadır. Ölümlü kazalarda ise emniyet kemeri kullananların yüzde 24,8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanların sadece yüzde 6,3'lük bir bölümü kazadan yara almadan kurtulmuştur. Arka koltukta emniyet kemeri kullanmak ise ağır yaralanmaları yüzde 50'ye kadar azaltmaktadır.

Birçok sürücü ve yolcu kısa mesafeli yolculuklarda emniyet kemeri kullanmamaktadır; ancak yapılan araştırmalar ölümlü kazaların %80'lik bir bölümünün 30-40 km'lik mesafelerde 50-60 km/s hızla yolculuk yaparken yaşandığını gösteriyor ve trafik kazalarının  %35'lik bir bölümü şehir içinde günlük rotalar üzerindeyken yaşanıyor.

Bu sebeplerden ötürü kısa veya uzun mesafe gözetmeksizin her zaman emniyet kemerimizi takalım hem kendimizi hem sevdiklerimizi koruyalım.

 
Kemal ÖNCÜ