Trafik kazası sonrası yapılması gerekenler

Günlük hayatımızda çok sık karşılaştığımız bir durum: kaza yapmak. Hepimizin başına gelen/gelebilecek bir olay. Bazen bizim dalgınlığımız sebebiyle bazen başka bir sürücünün dikkatsizliğiyle kazalar olabiliyor. Bilindiği üzere kaza yaptıktan sonra can güvenliğimiz yerindeyse belli prosedürler var. Bugün ki yazımızda kaza yaptıktan ya da kazaya uğradıktan sonra neler yapılması gerektiğini cevaplayacağız.

 

Trafik Kazası Sonrasında Yapılması Gerekenler

 

Kaza sonrası emniyet tedbirlerini alın.

Olay yerinin fotoğraflarının çekin (mümkünse ek olarak video kaydı alın).

Araçları trafiği tehlikeye oluşturmayacak şekilde emniyetli bir yere çekin.

Kaza tespit tutanağında yer alan bilgileri doldurup, tüm kaza taraflarıyla imzalayın.

Kazaya karışan tarafların "ruhsat", "ehliyet", "trafik sigortası" fotoğraflarını çekin.

Çekilen fotoğrafları ve kaza tespit tutanağını, servisinize veya sigorta şirketinize iletin.

 

Kaza Tespit Tutanağı Tutulması

 

Kazaya karışan araçların ruhsatı, trafik sigortası ve sürücülerin ehliyetlerini okunaklı olacak şekilde fotoğraflayın (fotokopi almanıza gerek yok).

Arada anlaşmazlık olması durumunda polis ya da jandarma çağırın.

Kaza tespit tutanağı doldurun.

Kaza tespit tutanağını kazaya karışan tüm tarafların imzalaması gerektiğini unutmayın.

Kazaya karışanların ehliyet veya trafik sigortası yoksa ya da kaza karışanlardan alkollü sürücü varsa kesinlikle tutanak tutmayın ve polis ya da jandarmayı çağırın.

Ufak dahi olsa bir yaralanma olması durumunda ambulans ve kolluk kuvvetlerine hemen haber verin (yaralanma size ufak gelse dahi ilerleyen süreçte hayati tehlike oluşturma ihtimalini göz ardı etmeyin).

Aracınıza Çarpan Sürücü Kaçarsa Yapmanız Gerekenler

 

Plaka bilgisi, araç marka model ve renk bilgilerini unutmamak için kaydedin (mümkünse hemen fotoğraf veya video çekin).

Olay yerinden kesinlikle ayrılmayın, polis veya jandarma çağırın olay yeri terki için tutanak tutulmasının sağlayın.

Aracın Olay Yerinden Çekilmesi

 

Aracın sağlıklı bir şekilde hareket edip edemeyeceğini kontrol edin (eğer şüpheleriniz varsa kesinlik çekici çağırın).

Kasko veya trafik sigortanızın çekici teminatı varsa ilgili sigorta şirketinizi arayıp çekici talep edin. 

Gelen çekicinin sigorta şirketinden geldiğinde emin olun ve aracınızı çektireceğiniz bölgeye göre ek fiyat uygulanıyor mu öğrenin (sigortadan gelen çekicilerde en yakın sanayiye bırakma veya km sınırı olabiliyor).

Çekici masrafını kendiniz ödediniz veya sigorta çekicisine ek ödeme yaptıysanız faturanızı alın (kazada haklı olmanız durumunda karşı taraftan çekici masrafını talep etme ihtimaliniz mevcut).

 

Aracın Tamir Süreci ve Sigorta İşlemleri

 

Kazada kusurun kimde olduğu net belli olması için Tramer kararını beklemelisiniz.

Aracınız kasko sigortası var ve teminat kapsamı da yeterli ise Tramer sonucu beklenmeden aracınızın tamirini kasko sigortanızdan başlatabilirsiniz (kasko sigortası Tramer sonucu kusur oranına göre masrafları karşı tarafın sigorta şirketinden talep eder).

Aracınızın tamir sürecine kasko sigortanız üzerinden başlanacaksa servis teminat kapsamına dikkat etmelisiniz. (Bazı kaskolarda sadece anlaşmalı/anlaşmasız özel servis teminatı mevcut.)

Kapsamına göre kasko sigortasında tamir süresi boyunca (genellikle en fazla 1 hafta) ikame araç teminatı da bulunur.

 

3- Kaza Tespit Tutanağı Tutulması

Kaza Tespit Tutanağını Doldurun

Maddi hasarlı trafik kazalarında, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekir. Sigorta tespit tutanağını zorunlu trafik sigortanızı yaptırdığınız şirketten alabilirsiniz. Sigorta işlemleri için önem taşıyan bu tutanakta kazaya dâhil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı şarttır. 

 

Tutanak hazırlanırken yazılan bilgiler her iki araç sürücüsü tarafından 2 nüsha olarak eksiksiz ve ayrı ayrı doldurulmalı ve tutanakta her iki sürücünün de imzası olmalıdır. Bu tutanağın yanında kazayı çeşitli açılardan görüntüleyen fotoğrafların (ayrıca video kaydının) olması da faydalı olacaktır.

 

Bazı durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmasına gerek yoktur. Bu durumlar:

 

Kaza yapan aracın sürücüsünün ehliyeti olmaması ya da ehliyeti kullandığı araca uygun olması (B sınıfı ehliyetle kamyon/kamyonet kullanması)

Kaza yapan aracın sürücüsünün yaşının 18’den küçük olması

Kazaya karışan taraflardan birinin alkollü olması veya akli dengesi yerinde olmaması

Kaza yapılan aracın resmi plakalı olması

Kazada; trafik ışığı, tabela, bariyer vb. kamu mallarının zarar görmesi

Taraflardan birinin trafik sigortasının olmaması

Trafik kazasının ölüm veya yaralanma ile sonuçlanması

Bu durumlardan biri veya birkaçıyla karşılaşırsanız kaza tespit tutanağını doldurmanıza gerek yoktur çünkü polis veya (kırsal bölge ise) jandarmanın çağrılıp olaya müdahale etmesi gerekecektir.

 

Tutanak Tutulamadığı Durumlarda İlgili Yerlere Haber Verin

 

Eğer kazaya karışan araç sahipleri arasında anlaşmazlık varsa veya yukarıdaki sebeplerden ötürü tutanak tutulamıyorsa yapmanız gerekenler şunlardır: 

Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden (trafiği engelliyor veya kaza riski varsa fotoğraf ve video çekerek araçları müsait bir yere çekebilirsiniz) trafik polisini aramalı, kaza tutanağı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız.

Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız.

Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız.

 

 

Kaza Tespit Tutanağı Yanında Gerekli Olan Belgeleri Temin Edin

 

Trafik kazası yaptıktan sonra kazaya karışan araçların hem Zorunlu Trafik Sigortası yaptırdığı sigorta şirketine hem de kendi araçlarının kasko sigortasını hazırlayan sigorta şirketine başvuru yapmaları gerekir. Bu başvuru için kaza tespit tutanağı ile birlikte aşağıdaki belgeleri de teslim etmeleri gerekir.

 

Bu belgeler:

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı

Poliçenin fotokopisi veya fotoğrafı

Araçların kaza yerinde çekilmiş fotoğrafları

Araç sürücülerine ait ehliyet ve ruhsat fotokopisi veya fotoğrafı

 

Sigorta İşlemleri

 

Kazayı Sigorta Şirketine Bildirin

Kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde durum ilgili sigorta şirketine bildirmelidir. Kaza tespit tutanağı ve kaza yeri için çekilen fotoğraflar varsa, bunlar sigorta şirketlerinin hasar departmanlarına gönderilmelidir. Ancak aracı yetkili veya anlaşmalı bir servise götürdüğünüzde, zaten servis sizin adınıza evrakları hasar departmanlarına gönderecektir. 

 
Kemal ÖNCÜ