Tofaş, Stellantis Türkiye’yi bünyesine katıyor

Rekabet Kurulunca, Stellantis'in, Tofaş tarafından devralınması işlemine, yatırım ve dağıtım taahhütler kapsamında onay verildi.
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurul, tarafların sunduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek TOFAŞ Türk Otomobil AŞ'nin, Stellantis N.V.'ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin devralma işlemini tarihi bir kararla onayladı.
Söz konusu iznin tarafların yatırım yapma şartına bağlanması, Kurum tarihi bakımından bir ilki oluşturuyor. Bu kararın, genellikle durağan olarak fiyat, çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir anlayışla ele alınması gerektiğini göstermesi bakımından uluslararası içtihat ve literatüre de önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Taraflarca sunulan taahhütler, bir yatırım planını ve dağıtım, satış kanalında alınan tedbirlerin yanı sıra yerli üretimin korunmasını da kapsıyor.
Tofaş'ın üretim ve ihracat kapasitesini artırmayı taahhüt ettiği söz konusu yatırım planının aynı zamanda istihdama da önemli katkı sağlaması hedefleniyor. Yatırım planının otomotiv ana sanayisine olduğu kadar yan sanayiye de olumlu şekilde yansıyacağı öngörülüyor. İşlemin, verilen taahhütlerle Türkiye ekonomisine ve toplumsal refahın artışına sağlayacağı katkılar, Kurulun izin kararının temel gerekçesini oluşturdu.
Taraflar yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalında da bazı tedbirlere yönelik taahhütler sundu. İşlemin tüketici tercihlerini ve rakip markaların dağıtım/satış faaliyetlerini kısıtlama potansiyelini ortadan kaldırmaya yönelik söz konusu tedbirler izin kararının verilmesinde önemli rol oynadı. Böylece, işlem taraflarına ait bayilerin "one-stop-shop (tek durak)" olma riskinin önüne geçilmesi hedeflendi.
Kurul, nihai inceleme aşamasında, çok sayıda rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini aldı. Söz konusu görüşlerde dile getirilen hususlar Kurulun işlemle ilgili ayrıntılı çalışmasında tek tek dikkate alındı ve değerlendirildi. Tarafların Ekim 2024'te sundukları ilk taahhüt paketi Rekabet Kurulu tarafından yeterli görülmeyerek reddedilmişti.
Yeni bir dönüm noktası
Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünü stratejik önemde gördüklerini, bu anlayışla sektöre yaptıkları yatırımları sürdürdüklerini vurguladı. Yenigün, “Şimdi de işlemin tamamlanmasını takiben, topluluğumuzun ve ortağımız Stellantis’in ülkemize duyduğu güvenin yansıması olan iki önemli atılımı hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda Stellantis ile uyumlu iş birliğimizin yeni bir döneme girdiğini de simgeleyen bu güçlü adımlarla Tofaş, ülke ekonomimiz, otomotiv sektörü ve paydaşlarımız için yarattığı katma değeri daha da ileriye taşıyacak. Endüstriyel ve ticari alanlarda yarım asrı aşkın deneyimi bulunan şirketimiz, bu stratejik hamlelerle hedeflerini büyütecek” diye konuştu.
Stellantis MEA COO’su Samir Cherfan da yaptığı değerlendirmede; “Türkiye, Stellantis’in Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde lider olma yönündeki planımız kapsamındaki liderlik hedefimize ulaşmamızda önemli bir rol oynayacak. Koç Holding ile uzun yıllara ve güvene dayalı iş birliğimizde yeni bir döneme adım atmanın heyecanını yaşıyoruz. Tüm markalarımızın bir araya geldiği yeni organizasyonumuz ile ekiplerimizin Türkiye’deki müşterilerimize en iyi ürün ve hizmetleri sunacağına güveniyorum” dedi.
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ise, “Rekabet Kurulu’nun pay devri iznini onaylamasının, iş birliğimize, ülkemize, otomotiv sektörüne, çalışanlarımıza ve müşterilerimize olumlu etki edeceğine inanıyoruz. İşlemin tamamlanmasıyla birlikte Müşterilerimize daha kapsamlı hizmet ve daha geniş bir ürün gamı, daha yüksek değer sunacağız. Sektördeki konumumuz güçlenirken, çalışanlarımız için de yeni ve heyecan verici fırsatlar yaratacağımıza inanıyoruz. Bu kapsamda öncelikle Tofaş mühendisleri ve Türk Start-uplar tarafından geliştirilen Connect uygulamamızı Alfa Romeo ve Jeep® modellerimizden sonra diğer Stellantis markalarının da kullanımına açacağız. Tüm Stellantis markalarının Tofaş çatısı altında bir araya gelmesiyle önemli bir sinerji ve verimlilik yaratılacak. yeni hafif araç projesi ile Tofaş’ın üretim ve ihracatı artacak. Tofaş’ın, bu önemli adımlarla artacak gücü, sektörün ilerlemesi için de kaldıraç olacak” dedi.
K0 projesini yakın zamanda başarılı bir şekilde devreye alan Tofaş’ın yeni hafif araç projesi ile ülkemizin ihracatına ve otomotivdeki rekabet gücünün artmasına katkı sunmaya devam edeceğine de değinen Eroldu, “K0 projesi ve devreye alınacak yeni hafif araç projesi yerli yan sanayimize de olumlu etki edecek. Bu yatırımlarımızla; yüksek teknoloji içeren araç bileşenlerinin yerlileştirmesi ve ihracatın artırılması anlamında fırsatların oluşacağını düşünüyoruz. 256 milyon Euro yatırım ile hayata geçirilecek hafif araç projesi ile Tofaş’ın ve ülkemiz otomotiv sanayinin rekabetçiliğini daha da ileri taşımak istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.