Teşvik süresinin uzatılması kritik önem taşıyor

Ülkemizde 300 şarj noktasıyla en geniş yayılıma sahip olan elektrikli araç şarj operatörü şirketlerinden Sharz.net, geçtiğimiz günlerde detayları açıklanan şarj istasyonlarının kurulumuna yönelik teşvik programına dair önemli notlar paylaştı. 

 

 

Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, teşvik paketinin detaylarına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Akaryakıttan elektrikli araçlara geçişte sürücülerin alışkanlıklarının tamamen değiştiğini söyleyen Şengönül, "Elektrikli araçlar genellikle konutlarda, iş yerlerinde, otoparklarda şarj edilmekte ve ihtiyaç halinde ana yollardaki hızlı şarj istasyonlarında şarj etme ihtiyacı duymakta. Elektrikli araçların kullanımını arttırmak için şehirlerarası yollarda hızlı bir şekilde enerji alarak kesintisiz bir seyahat etmelerini sağlamak büyük önem taşıyor. Şehirler arası yollarda hızlı ve süper hızlı şarj istasyonları kurmak için maliyeti yüksek olan bir yatırım ile elektrik altyapısı ve birkaç adet hızlı şarj ünitesi kurulması gerekmekte." şeklinde konuşurken, kurulum maliyetleri konusunda da aydınlatıcı bilgiler paylaştı.

 

HIZLI ŞARJ İSTASYONUNUN MALİYETİ 500 BİN TL İLE 3 MİLYON TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

 

Şengönül, "Bir hızlı şarj ünitesi maliyeti; gücüne göre, 240bin TL ile 1,6 milyon TL arasında olduğu gibi alt yapı maliyeti de 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Birden fazla şarj ünitesi ihtiyacı gerektiğini düşünürseniz bir hızlı şarj istasyonu kurmanın maliyetleri 500 bin TL ile 3 Milyon TL arasında değişecektir. Yüksek yatırımı yapacak şirketlerin, yatırım maliyetlerini geri kazanabilmeleri için elektrikli araç sayısının yüksek olması ve istasyonları yoğun kullanması önemli. Ancak Türkiye’deki elektrikli araç sayısı henüz 7000 civarında olduğu için ve ilk 5 yılda bu sayının yapılacak yatırımları geri dönüşümünü karşılamayacağı için işe girişecek yatırımcıların teşvike ve desteğe ihtiyacı var." dedi. 

 

 

TEŞVİK SÜRESİNİN UZATILMASI GEREKİYOR

 

Akaryakıta bağımlılıktan kurtulmak ve ülkenin doğal kaynakları ile elektrik üreterek enerji ihtiyacının karşılanması konusunda önemli gelişmeler devam ederken, elektrikli araçların şarj altyapısının kurulmasını hızlandırmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvik programını geçtiğimiz günlerde açıkladı.

 

Bu teşvik programı kapsamında, TC. Enerji Bakanlığı, “EPDK” Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulunun yayınladığı yönetmeliğe bağlı olarak Şarj İstasyon Ağı İşleticisi Lisansı alan firmalar (Lisans alabilmek için En az 5 ilçede 50 adet AC şarj ünitesi, 3 adet DC hızlı şarj ünitesi kurmuş olmak) bu teşvikten faydalanabilecek. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Şengönül "Teşvik yalnız hızlı şarj ünitelerini içermekte olup 1600 adet ve en az 90 kWS'lik şarj ünitesi kurulmasını ve aynı anda 2 adet elektrikli araca şarj verecek soketi olmasını talep ediyor.

 

Söz konusu teşvik kapsamı 44 adet bölgede yaklaşık 40 adet şarj ünitesinin kurulması üzerine. Seçilen bölgelerde, bakanlık tarafından kurulması talep edilen minimum adetteki şarj ünitesi çalışır hale getirilmesi için teşvik alacak şirketlere 1 yıl süre tanınacak. Ancak  teşvik koşullarının 1 yıl içerisinde tamamlanmasında zorluklar ortaya çıkacaktır, örneğin 1600 adet hızlı şarj ünitesinin 1 yıl gibi kısa bir sürede üretilmesi mümkün olmayabilir. Zira kurulacak yerler ile şirketlerin anlaşma sağlaması uzun süre alacaktır. Anlaşma sağladıktan sonra hızlı şarj ünitesi için gereken elektrik gücünün yükseltilmesi de zaman alacaktır. Bu sebeple teşvike karşı verilen sürenin uzatılması gereklidir." dedi.

 

YENİ YATIRIMCILARA DESTEK VERİYORUZ

 

"Teşvik konusunda diğer endişe verici durumun ise elektrikli araç şarj sistemleri ile ilgili ticari ve teknik iştigal konusu dışında olan birçok firmanın, teşvikten faydalanmak ve yalnız bir lisans sahibi olup gelecekte bunu bir fırsata çevirmek için bu işe girmesidir." şeklinde çarpıcı bir açıklamada bulunan Şengönül,  "Biz Sharz.net olarak çözüm ortaklığı yaptığımız firmaların elektrik ve otomotiv sektöründen olmasına önem veriyoruz. Bu firmalara lisans alabilmeleri için Şarj İstasyon Ağı İşletmeciliği yazılımlarımızı lisanslı olarak kuruyoruz. Merkez ofis, ödeme sistemleri ve mobil uygulama yazılımlarımızı kullanarak kısa zamanda lisans alabilir duruma geliyorlar.

 

Ayrıca baştan proje yönetimi, şarj ünitelerinin tedariki, montaj ve servis hizmetlerimizi de veriyoruz. Bu kapsamda anlaştığımız şarj ağı işletmecileri ile ortak istasyon paylaşımı yaparak müşterilerimizin birbirinin istasyonunu kullanabilmesini sağlayarak çok geniş bir ağa hizmet verebilir duruma geliyoruz. Yıllardır yeni yatırımcılara destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.