Araç şarj istasyonu sayısı artacak
Halka arz olmaya hazırlanan Üçay Mühendislik, e-mobilite ekosisteminin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için stratejik yatırımlar yapmaya devam ediyor. Şirket, 2026 sonuna kadar Türkiye genelinde 1.000 yeni şarj istasyonu kurmayı hedefliyor.
Türkiye’de elektrikli araçlara talep giderek artıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) raporuna göre 2024'te Türkiye'deki elektrikli araç satışları, bir önceki yıla göre yüzde 100 artış kaydederek 138 bin adedi aştı. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonlarının sayısı da arttı. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun (EPDK) 2024 yılı Ağustos ayı verilerine göre Türkiye'de elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 22.485'e ulaştı.
E-mobilite sektöründeki yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri ile Türkiye'nin enerji dönüşümünü destekleyen Üçay Mühendislik, yüzde 100 bağlı ortaklığının bulunduğu Elaris Enerji Yatırımları A.Ş. ile de pazardaki büyümeye paralel olarak sektördeki yerini güçlendiriyor. Üçay Mühendislik CEO’su Turan ŞAKACI, elektrikli araç kullanımıyla birlikte hızla büyüyen elektrikli araç şarj istasyonu piyasasını değerlendirdi:
“Türkiye'deki elektrikli araçların yaygınlaşması, şarj altyapısının gelişimi açısından oldukça önemli. EPDK ve ODMD'nin verileri, Türkiye'de e-mobilite sektörünün beklenenden daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Bu büyüme trendinin ve Türkiye'deki elektrikli araç sayısındaki hızlı artışın devam edeceğini öngörüyoruz." dedi.
E-mobilite ekosisteminin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için stratejik yatırımlar yaptıklarını belirten Turan ŞAKACI, sözlerine şöyle devam etti:
“Kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyoruz”
“EPDK verilerine göre, şarj istasyonu altyapısının talebi karşılaması için yatırımların önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 200 oranında artması gerekiyor. Üçay Mühendislik olarak, pazarın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hedeflerimizi belirledik. Bu kapsamda 2026 sonuna kadar Türkiye genelinde Elaris markası adı altında 1.000 yeni şarj istasyonu kurmayı hedefliyoruz. Böylece elektrikli araç kullanıcılarının şarj ihtiyaçlarını; verimli, çevreci ve kesintisiz bir şekilde karşılayarak, kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyoruz.
Sürdürülebilir gelecek hedefi
Ayrıca, kurulumunu gerçekleştireceğimiz şarj istasyonlarında enerjinin yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesi de hedeflerimiz arasında yer alıyor. Böylece sektörde fark yaratmaya ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bunmaya devam edeceğiz.” dedi.