Subaru’nun önleyici güvenlik sistemine tam not

Yeni puanlama kriterleriyle kazaları önleyen aktif güvenlik donanımlarını daha fazla öne çıkartan EuroNCAP’in 2021’de yaptığı testlerde yazılımı ve görüş açısı geliştirilen yeni nesil Subaru EyeSight* önleyici güvenlik sistemi %95 başarı elde etti. Subaru, önleyici güvenlik donanımlarını tüm modellerinde standart donanım olarak sunarak güvenliğin ek maliyeti olmaması gerektiğini vurguluyor.

 

Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı Euro NCAP, Avrupa pazarın sunulan sürülen otomobil modellerinin güvenlik değerlendirmelerini yapıyor. 1996 yılından bu yana çok önemli bir görev üstlenen kurum, değişen teknoloji ve beklentilere uyum sağlamak adına değerlendirme kriterlerini sürekli olarak güncelliyor. Devreye giren son güncellemelerle, kaza sırasında sağlanan güvenliğin yanında artık kazaları tamamen engelleyen ya da etkilerini en aza indiren aktif güvenlik sistemleri de değerlendiriliyor. Hatta güncel değerlendirmelerde yıldızlardan bir tanesi doğrudan aktif güvenlik sistemlerine veriliyor. Bu sayede üreticilerin bu koruyucu sistemleri kullanması teşvik ediliyor ve yolların daha güvenli hale gelmesi sağlanıyor.

 

Bu yeni kriterler aktif güvenlik sistemlerinin çok kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesini içeriyor. Bu kapsamlı testlere dahil olan yeni Subaru Outback, 2021’de test edilen araçlar içinde en iyi skoru elde etti. Bu başarıdaki en önemli etken ise, yenilenen Subaru Forester’da da standart olarak sunulan EyeSight önleyici güvenlik sisteminin 4. Nesli oldu. EyeSight, Euro NCAP değerlendirmesinde yüzde 95’lik başarıya ulaştı. 

 

 

4. nesil EyeSight, genişletilen görüş açısı ve geliştirilen yazılımı sayesinde bu önemli başarıya ulaştı. Subaru, bu önemli güvenlik donanımını tüm modellerinde standart donanım olarak sunarak güvenliğin ek maliyeti olmaması gerektiğini vurguluyor. Bu sistem Türkiye’de satışa sunulmakta olan tüm Subaru XV ve Forester modellerinde standart donanım olarak sunuluyor. 

 

Geliştirilmiş 4. nesil EyeSight’ın kameraları artık ön cama entegre edilmiş durumda. Böylece kameraların algılama açıları neredeyse iki katı kadar genişlemiş oldu. Özellikle virajlarda ve kavşaklardaki Çarpışma Öncesi Frenleme performansı artırıldı. Stereo kameraların daha da genişleyen açısı sayesinde, sistem, özellikle geceleri kavşaklarda görülmesi zor olan yayalar ve bisikletlileri tanıyarak çarpışmadan kaçınmayı daha da fazla destekliyor. Cama entegre yeni yapı sayesinde sürücülerin yanlışlıkla lense dokunma olasılıkları ortadan kaldırıldı. Sistemin yazılım algoritması da geliştirildi. Kazaların en sık gerçekleştiği kavşaklarda bile çarpışmadan kaçınma büyük ölçüde artmış oldu. 

 

Geliştirilen 4’üncü nesil EyeSight bu başarılı sonuca ulaşmak için pek çok güçlü yeni özellikle donatıldı:

OTONOM ACİL MANEVRA DESTEĞİ 

Kazadan kaçınmak için kullanılan sistemlerin en yeni sürümlerinden bir tanesi olan bu yardımcı, son anda ortaya çıkan ve çarpışma önleyici frenlemenin dahi yeterli olmadığı durumlarda, stereo kameralar ve arka radarları kullanarak etrafı tarıyor ve eğer yan şeritte yeterli ve güvenli alan varsa direksiyona müdahale ederek sürücünün aracı çarpışmadan kaçırmasına yardımcı oluyor.

 

 

ACİL DURUM ŞERİTTE KALMA ASİSTANI 

Şerit değiştirme manevrası sırasında sürücünün göremediği kör alanları tarayan sistem, eğer bu alanlarda bir engel varsa sürücüyü sesli ve görsel efektlerle uyarıyor ve gerekli hallerde direksiyona müdahale ederek şeritte kalmasını sağlıyor. Sistem aynı yönde gidilen araçları algıladığı gibi karşı yönden gelen araçları da algılayabiliyor ve olası kazaları önlüyor. Örneğin otoyolda şerit değiştirmeye çıkarken arkadan yüksek hızla gelen bir aracı veya arkadaki aracın da eşzamanlı olarak sollamaya çıktığını tespit ederek sürücüyü sesli ve işaretli olarak uyarıyor ve direksiyona hafifçe müdahale ederek aracın şeridine geri dönmesini sağlıyor.

 

 

ŞERİT İHLAL KORUMASI 

Yeni kullanılmaya başlanan geniş açılı stereo kameralar sayesinde şerit takip sistemi bir adım daha ileri giderek artık sadece şerit çizgilerini değil asfaltın bittiği yeri de görebiliyor ve gerekli uyarıları ya da düzeltmeleri yapabiliyor. Bunun açılımı, aracın sadece şeritlerin net bir şekilde göründüğü bakımlı yollarda değil, şeritlerin olmadığı kırsal yollarda bile yolun bittiği yeri algılayabilmesi. Bu da Subaru müşterilerinin araçlarıyla her yere gidebilme felsefesini destekliyor. 

 

 

ŞERİT ORTALAMA FONKSİYONU 

Otonom sürüşe en yakın hisleri sağlamak için Subaru araçlar, artık şeritleri aşmayı engellemenin yanında kendilerini şeritlerin ortasında da konumlandırabiliyolar. Sistem adaptif hız sabitleme sistemiyle birlikte çalışarak hem öndeki aracı hem de şeritleri algılayarak şeridi ortalıyor ve özellikle uzun ve monoton şehirlerarası otoban sürüşleri sırasında sürücünün yükünü büyük ölçüde hafifletiyor.

Subaru Outback Safety Assist puanı: En son geçerli Safety Assist testine göre en son Euro NCAP değerlendirme Protokolünün (2020-2022) %95'ine erişmiştir.