Satış sonrası, yatırıma odaklandı

Satışlarda ve istihdamda müşterin yaşanan olay sonrası sektör, bu ikinci ikinci satışa yönelik daha umutlu. OSS'nin yatırım yüzde 60'ı Türkiye'de devam ediyor.

 

 

Otomotiv Satış Sonrası Ürün Derneği (OSS), çocuklarla dolum hizmetleriyle'1. Çeyrek Sektörel Değerlendirmesi'yle bu yılın ilk çeyreğini beğenmedi. Anket sonuçları göre göre yılın ilk çeyreği, ihracat ve istihdamdakilerle gelecek çelen, ikinci gelecekten daha fazla da umutlu. Yurt içi Ocak-Mart'a göre yaşamak için kullanılanları yüzde 19'a yakın artan OSS üyeleri, ikinci hizmet amaçlı satışlarda 12'lik bir gelecek bekleniyor.

 

 

ÖZELLİKLE ÜRETİCİLER YATIRIM PLANLIYOR

 

Yatırım planları da incelenen ‘Sektörel değerlendirme anketi’nin sonuçlarına göre; bu yılın ikinci çeyreğinde yatırım planlayan üyelerin oranı yüzde 45’i buldu. Özellikle üretici üyelerin yatırım planlarında bir önceki döneme göre artış yaşandığı gözlemlendi. Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 45’e yakını yatırım planlarken, bu oran son ankette yüzde 60’a yükseldi. Dağıtıcı üyelerde ise yüzde 34 olan bu oran, yine son ankette yaklaşık yüzde 36’ya çıktı. 

 

 

ŞUBELEŞME TÜRKİYE GENELİNE YAYILDI

Anketle ilgili açıklamalarda bulunan OSS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ali Özçete, “Sektörde istihdam alanında bir artış yaşanıyor. Yakıt fiyatlarındaki, kargo maliyetlerindeki artış ve pandemi süresince kargoların teslim edilememesinden kaynaklanan sıkıntılar süreci tetikledi ve Türkiye genelinde homojen bir şubeleşme yapısına gidildi. Sektör paydaşları tüm zorluklara karşın Türkiye genelinde yatırıma devam ediyor” diye konuştu.

 

ÇİN’DEKİ KRİZ TÜRKİYE’YE POZİTİF YANSIDI

Özçete, “Üretim tarafında pozitif bir ambiyans var. Özellikle Çin’deki konteyner krizi, üretim krizi Türkiye’ye pozitif yansıdı. Ama üreticilerin ihracata yoğunlaşmasının iç pazarda ürün bulma noktasında sıkıntılara sebebiyet verdiği gözlemleniyor. Sektördeki firmalar ikinci çeyrekte ciroda artış bekliyor. Bu, enflasyonun üzerinde bir artış beklentisi. Sektör, mevsim normallerinden dolayı da ikinci çeyrekten daha umutlu” değerlendirmesinde bulundu.

 

İSTİHDAM ARTTI

 

Ankette sektördeki istihdam konusu da mercek altına alındı. Katılımcıların yarısı istihdamının arttığını söylerken, “değişiklik yok” yanıtını verenlerin oranı yaklaşık yüzde 44, “azaldı” diyenlerin oranı ise yüzde 6 oldu. 

 

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU ‘TEDARİK’

 

Ankete katılanların yüzde 86'ya yakını sorunu “tedarik problem”, yüzde 70'i “döviz kuru / kur” olarak tanımladı. Üyelerin yüzde 69'a yakını bu “kargo maliyet & karmaşık” yanıtını verdi.