Doğru ekspertiz yaptırmanın önemi

Sıfır otomobildeki arz sıkıntısı nedeniyle öne çıkan ikinci el otomobil piyasasında dolandırıcılık olayları da arttı. Dolandırıcılara engel olmak ve kendimizi güvenceye almak için alacak olduğumuz ikinci el araçları çalışma izni olan ekspertiz merkezlerine götürmemiz şart oldu.

 

 

Kötü niyetli bir satıcıya denk gelenler, kilometre düşürme, aracın hasarını, kazasını gizleme gibi dolandırıcılağa kadar varan yanıltmalarla karşı karşıya kalıyor.

 

Bu hafta sizlere 2. el araç alımlarında aracın durumunu öğrenmek için gittiğimiz ekspertizlerde yapılabilen hilelerden kısaca bahsedeceğiz.

Malumunuz olduğu üzere ülkemizde 0 km araçtan çok 2. el araçlar tercih ediliyor. Bu aslında güzel bir olay hem ülkenin kaynakları dış ülkelere aktarılmamış oluyor hem de ekonomik olarak arabalar daha uygun fiyatlara alınabiliyor. Fakat 2 .el araç alırken dikkat edilecek bazı kritik noktalar var. Araç alacağımız zaman öncelikli olarak ekspertize gidiyoruz aracın sorunu varmı diye baktırıyoruz fakat bazen otoekspertizlerde de hilelerle karşılaşabiliyoruz ve bu konudan muzdarip olan birçok kişinin olduğunu görüyoruz. Bu sorunlar nedir gelin detaylıca inceleyelim.

 

Ekspertiz aşamasına gelmeden önce bahsetmem gereken bir konu var. Aracınızı almadan önce mutlaka alacağınız aracın plaka numarası ve şase numarasını 5664'e ayrı ayrı olacak şekilde mesaj atın. Böylece araçta varsa hasar kaydını öğrenebilirsiniz.

2. olarak HGS uygulamasını telefonunuza indirip aracın muayene kayıtlarını ve kaç km'de olduğu bilgisini alabilirsiniz.

 

Aracın hiçbir sorunu çıkmadı aracı kullandınız, beğendiniz ve ekspertize götürmeye karar verdiniz.

 

Ekspertizde ilk dikkat etmeniz gereken arabanın parçalarına bakacak olan ustaların o konuyla ilgili çalışıp çalışmadığı olacaktır. Yani arabanın boya kısmına boya ustası, kaporta kısmına da kaporta usatası bakmaklıdır. Şöyle diyebilirsiniz artık makineler var orada zaten herşey çıkıyor. Hayır malesef makineler bütün sorunları tespit edemiyor. Örnek olarak artniyetli bir satıcı kapıyı değiştirmiş orjinal boyasını sürdürmüş bunu makinenin anlaması mümkün değil. İyi bir usta kapının menteşelerine bakıp kapının değişip değişmediğini anlayabilir.

Boya kısmında arabanın alt takımlarına geçiyoruz örneğin suspansiyona bakılıyor. Sadece bir araç yordamıyla suspansiyon testi yapılıyor ve sağlamlığını belirtmek için % lik bir sayı (örn. %95 sağlam) veriliyor. Bu uygulama aslında çok yetersiz ve suspansiyonlarda ki sorun sadece bu uygulama ile öğrenilemez. 

 

Bu sebeplerden ötürü alacağınız arabayı otoekspertize götürdüğünüzde sadece makinelerle değil, o işin ustalarına detaylıca baktırarak yapınız aksi takdirde aldığınız ürün size pahalıya mal olabilir. 

Kısa bir dip not eklemek istiyoruz. Özellikle ikinci el araç alırken ekspertizi ihmal etmeyin. Ekspertiz seçiminizi merdivenaltı değil de profesyonel bir yer bulmalısınız. Sizin ve sevdiklerinizin hayatı herşeyden değerli olduğunu unutmayın.

 

Kemal ÖNCÜ