Aman dikkat! Sizin başınıza da gelebilir
Otomobiller hayatımızın bir parçası. Artık olmazsa olmazlardan. Olmadık yerlerde olmadık sorunlarla karşı karşı da kalabiliyoruz. Bu sorunların çözümü bazen çok basit, bazende kördüğüme dönüşebiliyor.
Araç bakımlarını zamanında ve sorunlar büyümeden yapmak her zaman büyük sorunların önünü kapatmak için ideal bir çözüm. Hatta yapacak olduğumuz masraf, 1 iken 5 olabilecek durumlara yol açabilir.
Akü elektrik enerjisini ihtiyaç halinde kullanılması için kimyasal enerji şeklinde depolayan bir enerji kaynağıdır. Akü sayesinde otomobiller hareket eder. Bu sebeple de bir aracın en önemli parçası olarak kabul görür. Akü arızalandığında araç çalışmaz. Akünün arızalanmasında temel olarak iki neden bulunur. İlk neden akünün üretiminden kaynaklanan fabrikasyon arızası ve ikinci neden ise kullanıcıdan kaynaklanan arızalardır. Aküde ortaya çıkan arızanın nedeni tespit edilerek arıza giderilir ve aracın tekrar çalışması sağlanır.
Bu haftaki yazımda kısa zaman önce şahit olduğumuz bir olayı paylaşmak istiyorum.
ARACINIZA SONRADAN EKLEDİĞİNİZ AKSESUARLAR SORUN YARATABİLİR?
Uzun süredir ilgilendiğim bir sorun vardı. Aracım 2 hafta gibi bir süre çalışmadığı zaman akü kendiliğinden bitiyordu. Öyle ki arabanın uzaktan kumandasını kullanıp kapıları dahi kilitleyemiyordum. Önce akünün bitmiş olabileceğini düşünmüştük.
Arabam 2015 model 0 km alındığı zamanda ki akü takılıydı bitmiş olabileceğini düşünüp geçiçi olarak kullanmak için 2. el bir akü almıştık. Fakat bu aküde de aynı sorun çıktı. Arabayı uzun süre kullanmayınca akü tekrardan tamamen bitmişti.
Akünün bitmiş olabileceğini düşündük ve bu sefer yeni akü almaya karar verdik. Gittim ve yeni akü aldım. Fakat sonuç gene aynı oldu.
Arabanın aküsünü bitiren bir şey vardı. Bu arada sanayide bir ustaya elektrik kaçağı varmı diye gösterdik. Araçta elektrik kaçağı yoktu.Sonra şüphelerimiz arabaya sonradan takılan teybe yöneldi.
Bir oto teyp ustasına aracımızı götürdük. Arabayı çalıştırdım teybi açtım, kontağı kapattım ve teyb hala çalmaya devam ediyordu.
Usta teybin kontağa bağlı olmadığını, bu şekilde teyp kapansa bile arabanın aküsünü bitireceğini söyledi.
Neyse ki sorunu bulmuştuk. Usta küçük bir müdahale ile teybi kontağa bağladı ve artık teyp aracı çalıştırdığımızda açılıyor ve kontak kapatınca kapanıyordu. Bu sayede artık arabanın çalışmadığı zamanlarda teyp, aküden enerji alamayacak. Böylece sorunumuz çözülmüş oldu.
Sizin de arabanızda ki oto teyp sonradan takılmışsa teybin kontağa bağlı olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin aksi taktirde aracınız uzun süre çalışmadığında akünüz bitebilir, arabanızı çalıştıramayabilirsiniz.
AKÜ ARIZALARI NELERDİR
- Araç Çalışmıyor
- Akünün deşarj konumda olması (alternatör yada kullanıcı kaynaklı)
- Aküde ki fabrikasyon bir arıza.
- Marş motoru arızası
- Marş sistemi bağlantı kablolarındaki aşınma.
- Kutup başı kablolarının yerinden çıkması
- Kutup başının oksitlenmesi.
- Şase kablosunun temassızlığı
- Kontak arızası
KULLANICI KAYNAKLI ARIZALAR
Bu tür akü arızaları iki farklı gruba ayrılır. Aşırı şarj ve sülfatlaşma olmak üzere iki çeşitte kullanıcı veya araçtan kaynaklanan arızalardan söz edilebilir. Bu arıza türlerine bağlı olarak araç hareket edemez. Kullanıcı veya otomobilden kaynaklanan arızaların temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Araçta uzun süre boyunca açık unutulan radyo veya araç içindeki aydınlatma
- Araç hareketsizken uzun süreli kullanılan ısıtıcı, klima veya buzdolabı
- Düşük ya da yüksek voltaj değerlerine bağlı olarak ortaya çıkan araç şarj düzenindeki arızalanmalar
- Aracın çok sık aralıklarla durdurulup çalıştırılması
- Araçta elektrik kaçağının bulunması
- Aracın uzun süreler boyunca çalıştırılmaması veya yalnızca sezonluk kullanılması
- Akünün ve aracın birbiriyle uyumsuz olması
- Araca standart donanımın dışında ilave tesisat gibi düzeneklerin eklenmesi
- Starter akünün amacına uygun olmayacak şekillerde kullanılması
Kemal ÖNCÜ / otomobilsahibi