Yeni Isuzu D-Max vergi avantajıyla geliyor

 

1.9 litre dizel motora sahip Yeni Isuzu D-Max, 5 yılda 9 bin TL'lik vergi avantajı sunacak. Perakende ve KOBİ'lere odaklanacak olan Anadolu Isuzu, 2018 satışlarda %20 artış hedefliyor. 

 

Yavuz MÜFTÜOĞLU / Trabzon-Batum

 

Türkiye'de üretilen tek pick-up olan Isuzu D-Max, yenilendi. 1.9 litrelik iddialı bir motorla satışa sunulan Yeni D-Max'in müşterilerine vergi avantajı sunacağını belirten, Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, "Türkiye'de satılan pick-up araçlar içinde en düşük hacimli motor olduğu için 5 yılda 9 bin TL'lik vergi avantajı sunuyoruz. Yeni aracımızla zayıf kaldığımız perakende ve KOBİ tarafına odaklanacağız. 2018'de D-Max satışlarında en az yüzde 20 artış hedefliyoruz" dedi. 

 

Isuzu D-Max'in Türkiye'deki ilk sürüş etkinliği geçtiğimiz hafta Trabzon'dan başlayarak Rize ve Artvin üzerindeki rotada devam ederek Batum'da son buldu. Etkinliğin Batum ayağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan "Tek ve çift kabin seçenekleri ve üç farklı donanım seviyesiyle Türkiye'de satışa sunulan Yeni Isuzu D-Max artık daha dinamik. Arazi şartlarında olduğu gibi, günlük hayata da adapte oldu.

 

O, artık premium donanımları ve üstün sağlamlık DNA'sıyla her yol şartında gidebilen bir araç. Yeni D-Max'te eski nesilde sunulan 2,5 lt'lik motor yerine yeni nesil 1.9 lt'lik bir motor kullanıyoruz. Artık MTV'nin önemi daha da arttı. Şu an Türkiye'de satılan pick-up araçlar içinde en düşük hacimli motor olduğu için 5 yılda en az 9 bin TL'lik vergi avantajı sunacak" dedi. Arıkan aynı motoru  önümüzdeki dönemde kamyonlarda da kullanacaklarını ve bu sayede aracın hafifleyeceğini ve daha fazla yük alabileceğini söyledi. 

 

 

'Balıkçıdan çiçekçiye Pick-Up'ı anlatacağız'

 

Yeni aracın ekipmanlar ve aksesuarlar açısından çok daha daha zengin olduğunu ifade eden Arıkan, "Yenilenen aracımızla zayıf kaldığımız perakende ve KOBİ tarafına ağırlık vereceğiz.Son çıkan yeni modellerle ve pazara  yeni oyuncuların girmesiyle Pick-Up'ın bilinirliği çok artmaya başladı ancak, Türkiye'de hala hak ettiği yerde değil.

 

Bu segmentin büyümesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Burada bize düşen görev işin balıkçısından çiçekçisine  bu aracı çok daha iyi anlatmak. Çünkü hem gündüz işte hem de akşam aile ile kullanılabilecek çok uygun bir araç sunuyoruz. İç ekipmanlarda ciddi iyileştirmeler yaptık. Bunun tüketiciyi çok memnun edeceğini düşünüyorum. Doğru fiyatla doğru araç sunuyoruz" dedi. 2018'de Isuzu D-Max satışlarında en az yüzde 20 artış hedeflediklerini belirterek, "Pick-Up araçlata talep artmaya devam ediyor. Bu sene toplam pazarın 20 bini bulması bekleniyor. 2-3 sene içerisinde biz 25 binleri konuşmaya başlayacağımıza inanıyorum" dedi. 

 

 

Yüzde 18'e varan yakıt tasarrufu

 

D-Max, yeni 1.9 lt'lik dizel motor, 6 ileri manuel ve otomatik şanzıman tercihleriyle selefiyle aynı gücü üretirken, daha düşük yakıt tüketimi, sessiz bir kabin ve konforlu bir sürüş sunuyor.  Motor, 3,5 ton çekme ve 1 ton yük taşıma kapasitesiyle kullanıcısının her ihtiyacını karşılayabiliyor. 2017 yılında ilk etapta en üst donanım paketi V-Cross satışa sunulurken, baz ve donanımlı özelliklerde 4x2 ve 4x4 araçlar 2018 yılıyla birlikte Anadolu Isuzu tarafından Türkiye'de üretilip satışa sunulacak. 

 

Yeni araçtaki en büyük yenilikler, Led gündüz farları, yokuş kalkış ve iniş desteği, elektrikli-ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı kilit ve kadranlarda vites değişim göstergesi olarak dikkat çekiyor. V şeklinde tasarlanan yeni ön burun tasarımıyla ve yüksek oturuş pozisyonuyla sınıfının en iyi sürücü görüş açılarından birini sunuyor.  Yeni D-Max, arka koltuktaki yolcular için de hem diz hem de baş mesafesinde sınıfının en geniş alanlarından birini sunuyor. Yeni D-Max'in yakıt tüketimi selefine oranla yüzde 7 ila yüzde 18 oranında azaltılıyor. Yenilenen aracın tavsiye edilen anahtar teslim fiyatı ise 129 bin 800 TL. 

 

Teşvik verilirse Pick Up'ta yerlilik yüzde 50 olur

 

Otobüs üretiminde yerlilik oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Tuğrul Arıkan Pick Up'da ise  bu oranın yüzde 30 olduğunu dile getirdi. Arıkan, Pick Up üretiminde yerlileşmeyi sağlayacak bir takım teşviklerin verilmesi ile bu oranın yüzde 50'lere çıkabileceğini söyledi. 

 

Arıkan, "Isuzu son olarak 50 bin adetlik bir kapasitesi olan bir tesis yatırımı yaptığı Hindistan'da yüzde 70'in üzerinde bir yerlileşmeye geldi ve hedefleri 90'a gelmek. Yerlileştirmede biz ise iki senedir yüzde 30'da kalmış durumdayız. Birçok parçayı üretebilecek çok iyi bir yan sanayimiz var. Ancak düşük adetler ve yatırım tutarı bir şekilde biraz önümüzü kesiyor. Bununla ilgili Sanayi Bakanlığı'na da başvuruda bulunduk.  Ar-Ge teşviklerinde olduğu gibi yerlileşemeyi sağlayan parçalarla ilgili o yatırıma bir takım teşvik mekanizmalarını özellikle yan sanayici açısından getirilmesi ile cari açığın düşmesine katkıda bulunabiliriz. Bugüne kadar ithal edilen bir parçayı veya sistemi Türkiye'deki bir sanayi ile geliştirerek ve onun ithalatını kesip yerli sanayiden alınması sağlayabiliriz. Bizde mesela böyle çok komponent var" diye konuştu. 

 

Otobüs ve minibüs projeleri hızlandı

 

Toplam pazarın yılsonunu 2016 seviyelerinde kapanacağını öngördüklerini ifade eden Arıkan, seçimler ve referandumun da etkisiyle kötü bir yıl geçiren ağır ticaride bir hareketliliğin başladığını özellikle otobüs ve minibüs tarafında önemli oranda proje artışı olduğunu söyledi.

 

Arıkan, "Özellikle otobüs ve minibüs tarafında hem Anadolu'da hem de büyük şehirlerde ciddi bir proje artışı var. 2018'de pazar daha da oturacak diye düşünüyorum" dedi. Elektrikli otobüsler konusunda çalışmalarımız yoğun şekilde devam ettiğini vurgulayan Arıkan, "Hedefimiz sadece bir elektrikli araç üretmek değil. Tasarladığımız 'akıllı şehir' kavramı var. Bütün araçlarımızı buna göre tasarlıyoruz. Türkiye'de özellikle İstanbul bu kavramı yakından takip ediyor.

 

Şu anda da Ar-Ge aşamasındayız. 12, 18, 24'lük versiyonlar üzerinde çalışıyoruz. Hatta belki daha sonra 8'lik havaalanı VIP araçları için de bu yönde çalışmalarımız olabilir. İhracat pazarlarında çok ciddi deneyimimiz oluştu, 100 milyon euroya gidiyoruz ihracatta. Aynı elektrikli çalışmalar kamyon içinde geçerli" dedi. 

 

 

'Yerli otoda üretim kadar dağıtım pazarlama ve  kiralama da önemli'

 

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumda yer alan Anadolu Gurubu'nun otomotivde uzun yıllara dayanan bir deneyimi olduğunu vurgulayan Tuğrul Arıkan, projede her türlü göreve hazır olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

 

"Yerli otomobili üretmek kadar dağıtım, pazarlama ve kiralama da çok önemli. Yine ihracat işin çok önemli bir ayağı. Bizim Anadolu Grubu olarak bu alanlarda çok ciddi bir deneyimimiz var. Yine Ar-ge konusunda özellikle de elektrikli otobüs üretiminde önemli çalışmalarımız var. Yerli otomobilde  olay sadece elektrikli araç üretmek değil. Bunun bir de smart car (akıllı araç) dediğimiz konsepti var. Turkcell ve Vestel bu nedenle işin içinde.

 

Ancak Ar-Ge tarafında bize düşen görev olursa, kurulacak şirket böyle bir yol çizerse biz de gerekeni yaparız. Biz de yazılımcılarla çalışıyoruz, benzer çalışmaları yapıyoruz. Bu bir deneyim. Anadolu grubunda bu deneyim var. Bunun nasıl kullanılacağını göreceğiz.

 

Şu anda şirketin kurulmasıyla ilgili görüşmeler yapılıyor ve görev dağılımını yapmaya çalışıyorlar. Ama yoğun bir şekilde toplantı takviminin başladığını biliyorum. Yerimiz büyümeye müsait kadroyu yüzde 50 artırmaya müsait. Bu konuda bize bir iş gelmesi yük değil aksine büyük heyecan getirir."