Yanlış yere park edilen araç
Araçlarını park etmeleri yasak yerlere park eden sürücüler ve bu yanlış parkların çıkardığı sorunlar neredeyse her gün karşılaştığımız bir durum. Yaya kaldırımına park ederler geçemezsiniz, yolu kapatacak şekilde park ederler geçemezsiniz. Evinizin garaj kapısının önüne çekerler çıkamazsınız.
Maalesef bu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bugün ki yazımızda yanlış park etmek nedir, cezası ne kadardır, yanlış park etmenin sonucunda aracın çekilmesi, yanlış park cezasına itiraz edilmesi ve yanlış park eden sürücüleri nereye, nasıl şikâyet edeceğimizi anlatacağız.
Yanlış Yere Park Etmenin Cezası Nedir, Ne Kadardır?
Yanlış yere park etme veya diğer adı ile hatalı park etme; park etme kurallarına uyulmaması sebebi ile verilen bir trafik cezasıdır. Engelli yerine park etme, yaya yoluna park etme, kaldırıma park etme, durağa park etme, yol kenarına park etme, bisiklet yoluna park etme, çimlere park etme, garaj önüne park etme ve ters yönde park etme gibi çeşitli şekillerde bu kural ihlal edilmektedir. Son yıllarda büyük illerimizdeki araç sayısı çok fazla artmıştır. Özellikle; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Antalya gibi araç sayısının fazla olduğu illerimizde aracı park etmek ciddi bir soruna dönüşebiliyor. Bu gibi durumlarda sürücüler çoğu kez yasak olmasına rağmen araçlarını park etmenin yasak olduğu yerlere bırakabiliyorlar. Kuşkusuz bu hususun tespit edilmesi durumunda hatalı park cezası ödemek zorunda kalırsınız.
2021 yılında hatalı park cezası 144 TL olarak belirlendi. Erken ödeme indiriminden yararlanırsanız bu ceza 108 TL’ye iniyor.
Yanlış yere park etmenin cezası sürücülere yazılmaktadır. Ancak bazı durumlarda Mobese, EDS gibi kamera görüntüleme sistemleri vasıtası ile plakaya yazılabilir. Kamera görüntüleme sistemleri ile veya trafik polisi, fahri trafik müfettişi gibi kişilerce yazılan cezalar fotoğraflanmak durumundadır. Trafik cezası size fotoğrafı ile beraber iletilir. Bu gibi durumlarda araç plakasına yazılan cezanın ceza puanı olmayacaktır.
Hatalı park cezası yazımız başında belirttiğimiz üzere birçok şekilde yazılabilir. Hatalı park ceza maddesi bu sebepten ihlal edilen kurala göre farklılık göstermektedir.
Yanlış park durumunda araç çektirme
Önceden park yasağına uymayan araçlar hangi durumda olursa olsun çekici tarafından çekiliyordu. Ancak bu durum çok fazla mağduriyete sebebiyet verdiği için kaldırıldı. Artık araçlar sadece trafik düzenini etkilediği durumlarda çekilecek. Yeni düzenleme ile hatalı park etmiş araçlar tespit edilmeleri durumunda hatalı park cezası uygulanacak ve şayet trafik düzenini etkiliyorsa çekilecek. Çekilen araçlar trafik cezası ödemelerinin yanında çekici ücreti ve aracın çekildiği otopark ücretini de ödemek durumunda kalacaklar.
Çekici ücreti ve araç otopark ücreti ödenmediği durumda ise sürücü aracını teslim alamaz.
Hatalı park cezasına nasıl itiraz edilir?
Tüm trafik cezalarında olduğu gibi hatalı park cezasının da haksız olduğunu düşünüyorsanız bu duruma itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bunun için Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir başlıklı yazımızda yer almakta olan belgelerle Sulh Ceza Hakimliğine müracaat edebilirsiniz. Ancak itirazınız reddedilirse trafik cezasını faizi ile ve ek masrafları ödemek durumunda kalacağınızı unutmayın.
Yanlış yere park nereye, nasıl şikayet edilir?
Her ne sebeple olursa olsun araçlarımızı park edilmesi yasak yerlere ve trafiğin akışına engel olacak yerlere park etmemeliyiz. Bazı vurdumduymaz sürücüler araçlarını yaya kaldırımına park ediyor ve bu durumda yayalar zor anlar yaşıyor. Bu kurallara uymayan sürücüleri ihbar etmemiz gerekir. Hatalı araç park şikâyeti için https://onlineislemler.egm.gov.tr sayfasını kullanabilirsiniz. Bu sayfadan şikayetlerinizi kanıtlarınız ile beraber gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu yüzden hatalı park eden aracı muhakkak fotoğraflamanız ve açık adres belirtmeniz faydanıza olacaktır.
Bunların yanında otoparkının önüne veya dükkanının önüne park ederek araçlarını girişini ve çıkışını engelleyen çok sayıda sürücü bulunuyor. Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155’i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Kemal Öncü