Yağlı döviz

Rusya ve Ukrayna’daki savaşın ülkemizin jeopolitik öneminin artmasına neden olduğunu söyleyen Mobil Türkiye Genel Müdürü Münci Bilgiç, Türki Cumhuriyetlerinin yağ satış tedarik yönetiminin kendilerine bağlandığını söyledi. Fabrika kapasitesini yüzde 20 arttıracaklarını da sözlerine ekleyen Bilgiç, ihracat hedefleriyle birlikte ciddi döviz girdisi beklediklerini açıkladı.

 

Mobil Türkiye ekibi, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Mobil Türkiye’nin yaptıklarının ve hedeflerinin yanı sıra madeni yağ sektörüyle ilgili de açıklamalarda bulunan Mobil Oil Türk Genel Müdürü Münci Bilgiç, “117 yıl önce Türkiye’de faaliyete başladık ve hem üretiyoruz hem de ihracat yapıyoruz. 2021’de 11 ton ihracat yaparken bu yılın ilk ayında ihracatımız 9 bin tona ulaştı. 2022’de 12 bin tonlara ulaşacağız. 2023’te de yeni pazarların etkisiyle 14 bin ton ihracat hedefimiz var” dedi.

 

 

Kapasite ve istihdam arttı

 

 

“Bu hedef doğrultusunda Türkiye’deki fabrikamızın kapasitesini %20 oranında büyüteceğiz ve istihdamı artıracağız” diyen Bilgiç, “Rusya-Ukrayna arasında yaşanan kriz neticesinde dünya çapındaki pek çok enerji firması Rusya’daki faaliyetlerine son verdi. Bu durum Türkiye’deki pek çok sektörün ticaret ve üretiminde fırsatları da beraberinde getirdi. Özellikle Orta Asya ülkelerinden ciddi şekilde ürün taleplerinin artmasına ve Türkiye’nin jeopolitik önemini artmasına neden oldu” ifadeleri kullandı.

 

‘Orta Asya bölgesi bize bağlandı’

 

Mobil, Rusya’daki faaliyetlerini durdurunca Orta Asya bölge ve ülkelerinin yağ satış ve tedarik yönetimi Mobil Türkiye’ye bağlandığını söyleyen Bilgiç, “Hali hazırda Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Gürcistan’ın ihtiyaçlarını biz gidereceğiz. Böylece ihracatımızı artırıp ülkemize döviz sokacağız. Tabi o bölgelere ihracat yapmanın en güvenilir ve tasarruflu yolu trenle taşımacılık. Makine ağının daha da iyileştirilmesi adımlar atılması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Yağ değişim aralığı arttı

 

Sürdürülebilirlik kapsamında üretim yapan Mobil Türkiye’nin otomotiv sektöründe Mobil 1, ticari araç sektöründe Delvac, Delvac 1 Serisi ve endüstriyel yağlarda da Sentetik SHC Serisi ürünleri uzun değişim aralıkları sağlıyor. “Buna rağmen otomobil firmaları bakım aralığını 20 bin diye açıklıyor. Bu periyodun uzamasını sağlayabilecek misiniz?” sorusunu cevaplayan Bilgiç, “Mobil 1 tipi yağlar bunları sağlayabilecek kapasiteye sahip. Ama otomobil üretimi yapan firmaların tavsiyeleri burada geçerli olandır” şeklinde konuştu.

 

Elektrikli araçlara özel ürün

 

 

Elektrikli araçlar için de ürün geliştirdiklerini anlatan Münci Bilgiç, “Elektrikli araçlardaki ihtiyaç duyulan önemli konulardan bir tanesi araçtaki pilin çok hızlı bir şekilde ısınmasına karşılık sizin belirli özellikleri sağlayan sıvılarla bu sıcaklığı kontrol altında tutmanız gereği. Bildiğimiz madeni yağlardan daha farklı olarak Mobil EV Fluid, bu ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlandı ve tüketicilerin kullanımına sunuluyor. Hatta bazı elektrikli otomobil üreticilerine ilk dolum olarak veriliyor” dedi.

 

Münci Bilgiç, "Türkiye'de 450 bin ton madeni yağ ve yardımcı ürünleri tüketiliyor. Bunun 200 bin tondan fazlası otomotiv motor yağı, geri kalanı ise müstahzarlar, sanayi yağları ve yardımcı ürünler" dedi.