Stellantis, zirveye yükseliyor
Otomotivin her alanına yatırım yapan dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, önemli başarılar elde etmeye devam ediyor. Eylül ayından bu yana Fransa, İtalya, Brezilya, Portekiz, Türkiye, Cezayir ve Arjantin’de en çok satan otomobil üreticisi olan Stellantis, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık’ta ilk üçte yer alıyor. Stellantis, ABD’deki pazar payını temmuz ayındaki yüzde 7,2’den eylül ayında yüzde 8’e yükseltti.
Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, geçiş yılı olarak değerlendirdiği 2024’te önemli başarılar elde etmeye devam ediyor. 14 ikonik markasıyla müşteri odaklı ürünlerini ve mobilite teknolojilerini geliştirmeye devam eden Stellantis, bir yandan dünya genelindeki müşteri ağını genişletirken diğer taraftan da önemli kilometre taşlarını geride bırakıyor. Dönüşümü bütün hızıyla devam eden şirket, bu yıl yaklaşık 20 yeni ürün pazara sunacak ve yeni platformlara dayanan küresel ürün tanıtım hamlesini sürdürecek.
Yeni çok enerjili, esnek platformlar yollara çıkıyor
2024 yılında tanıtılan modeller yeni, çok enerjili STLA platformları üzerine inşa edilen ilk ürünleri içeriyor. Bu modeller arasında şu an satışta olan PEUGEOT 3008 ve 5008 gibi modeller yer alırken yakında yollara çıkacak olan Opel Grandland de STLA Medium platformunu kullanıyor. Benzer şekilde yakında pazara sunulacak olan Dodge Charger Daytona ve Jeep Wagoneer S, STLA Large platformu üzerinde yükselecek. Citroën C3 Aircross ve Basalt, Opel Frontera ve Fiat Grande Panda ise Akıllı Otomobil platformuna dayanıyor. Şirket, 2021 yılında EV Day sırasında tanıttığı dört yeni çok enerjili platformunun üçüncüsü olan STLA Frame'in ayrıntılarını da yakında açıklayacak.
Stellantis’in ürün hamlesi devam ediyor
Bu yıl Stellantis’in birkaç yeni ürünü yollara çıktı veya siparişe hazır hale geldi. Bu modeller şöyle sıralanıyor:
Ram Light Duty perakende ABD satışları, 2024 yılının ikinci çeyreğine kıyasla 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11 artarken, yeni 2025 Ram 1500 satışları aynı dönemde yüzde 66 arttı.
Yeni Peugeot 3008, yüzde 25 BEV (batarya elektrikli araç) ürün karması ve yaklaşık 75 bin adetlik siparişle güçlü bir başlangıç yaptı.
Eylül ayında sevkiyatı başlayan yeni hibrit versiyona sahip yeni Citroën C3 siparişleri 25 bin adedin üzerine çıktı. Marka ayrıca Hindistan ve Güney Amerika'da Basalt modelini tanıttı.
Yeni kompakt model Alfa Romeo Junior, Alfa Romeo sportifliğini ve sınıfının en iyi sürüş dinamiklerini Avrupa pazarında kıyasıya rekabetin yaşandığı B segmentine geri getiriyor ve tüm müşteri gereksinimlerini karşılamak üzere zengin bir güç-aktarma sistemi çeşitliliği sunuyor. Junior şimdiden 10 bin adedin üzerinde siparişe ulaşmış durumda.
Stellantis’in Citroën, FIAT Professional, Opel, Peugeot ve Vauxhall markalarını kapsayan yenilenen Pro One ticari araç serisi, ikinci nesil elektrikliye geçiş (batarya elektrikli ve yakıt hücreli elektrikli araçlar), van ve pick-up modellerde tam bağlantı özellikleriyle tüm segmentleri kapsayacak şekilde 12 modelle yollara çıkıyor.
Stellantis liderliğindeki ortak girişim Leapmotor International, Leapmotor T03 (A segmenti) ve C10 (D-SUV) olmak üzere ilk 1.200 adetlik Avrupa bayi dağıtımını gerçekleştirdi. 2025 yılında ilk küresel C-SUV model B10 ve C10 için menzili artırılmış EV teknolojisinin tanıtımı ile tamamen elektrikli araç seçenekleri genişliyor.
Geçiş Yılına Yön Veren Ticari Başarılar
Stellantis’in geçiş yılına yön veren ticari başarılar ise şöyle:
Stellantis, eylül ayından bu yana Fransa, İtalya, Brezilya, Portekiz, Türkiye, Cezayir ve Arjantin'de en çok satan otomobil üreticisi konumunda yer alıyor. Stellantis, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık'ta ilk üçte yer alıyor.
Stellantis ABD pazar payı temmuz ayında yüzde 7,2’den eylül ayında yüzde 8’e yükseldi. ABD markalarının satışları güçlü ivmesini sürdürüyor.
Odak önceliğinde olan ABD bayi stok seviyesi, 30 Haziran 2024'ten 30 Ekim 2024'e kadar 80 bin adedin üzerinde azaltıldı ve 30 Kasım 2024'te daha önce belirtilen 100 bin adetlik azaltma hedefine ulaşma yolunda ilerliyor.
Stellantis markaları, ABD'de şarj edilebilir hibrit kategorisindeki hakimiyetini sürdürüyor. Jeep Wrangler 4xe, Jeep Grand Cherokee 4xe, Chrysler Pacifica Hybrid ve Dodge Hornet R/T, en çok satan şarj edilebilir hibrit araçlarda ilk beş sıradan dördünü elinde tutuyor. Bu, ağustos 2024'e kadar PHEV'de pazar payının yüzde 45'ini temsil ediyor.
Stellantis Pro One, 2024 yılının ilk 3 çeyreğinde yüzde 29 payla Avrupa'da hafif ticari araç lideri olup, Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz pazarlarında lider konumda. Ayrıca Güney Amerika pazarında da yüzde 32 pazar payı ile lider pozisyonunu koruyor. Pro One, Avrupa BEV pazarında yüzde 32,8 ile ilk sırada yer alıyor.
Avrupa'daki Jeep satışları, bu yıl eylül ayına kadar yüzde 3,5'lik bir artışla 100 bin adedin üzerine çıktı. 3’üncü çeyrekte, Wagoneer satışları yıllık bazda yüzde 79 arttı. Avenger, İtalya'da en çok satan SUV (yüzde 4,5 pay) olup ağustos ayından bu yana Fransa ve Hollanda'da üçüncü sırada yer alıyor.
Fiat 500e, yüzde 45 pazar payı ile A segmenti BEV pazarında Avrupa lideri olup, Peugeot E-208, Avrupa'daki B segmenti BEV pazarında lider konumunda yer alıyor.
Fiat Panda, 2024 yılında 100 bin adedi aşan satış performansıyla Avrupa'da A segmentinde en çok satan otomobil oldu.
Jeep Commander, 2021 yılından bu yana Brezilya'da en çok satan yedi kişilik SUV olarak öne çıkıyor. Ülkede üretilen Jeep Renegade, Jeep Compass ve Jeep Commander modellerinin satışları ise 1 milyona ulaştı.