Otomotiv sektörü korunup desteklenmeli

Türkiye’nin ihracat şampiyonlarından olan otomotiv sektöründe hem üretim hem de ihracat arttı. Önümüzdeki yılın küresel ticarette belirsizlikler olacağını söyleyen OSD Başkanı Eroldu, “Burada önemli gördüğümüz husus, kendi etki alanımızda olan ülkemizin ekonomi ve dış ticaret politikalarının sanayi faaliyetlerini koruyacak yapıda şekillendirilmesidir” dedi. 

 

 

Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Kasım dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk 11 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 artarak 1 milyon 210 bin 331 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise ise %2 artarak 717 bin 368 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 255 bin 270 adedi buldu.

 

OTOMOTİV İHRACATI ARTTI

 

Ocak-Kasım döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında %5 artarak 876 bin 187 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %0.4 artarken, ticari araç ihracatı ise %12 oranında arttı. TİM verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, aynı dönemde yüzde 12 pay ile sektörel ihracat sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre ise toplam otomotiv ihracatı, 2021 yılına göre %5 artarak 28,3 milyar dolar oldu. 

 

BELİRSİZLİK YILI

 

Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Öngörülerimiz 1,04 - 1,10 milyon adet ihracat ve 1,38 - 1,47 milyon adet üretim idi. Bugün itibariyle baktığımızda yılı kabaca 1 milyon adet ihracat ve 1,36 milyon adet üretim ile kapatmayı öngörüyoruz. 2023 yılı öngörülmesi zor, belirsizliklerle dolu bir yıl olacak. Ekim ayından açıklanan IMF Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu’nda 2023 yılı ekonomik büyüme beklentisini %2,9'dan %2,7'ye düşürdü” diye konuştu. 

 

 

UZUN VADELİ PLANLAR YAPILMALI

 

Cengiz Eroldu, “Gelecekten beklentimiz, değişen otomotiv ekosisteminde uzun vadeli planlar üzerine kurulu bir yaklaşım ile ihracatımızı artırmak, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar oluşturmak ve tüm bunlarla birlikte ülkemize daha fazla yatırım gelmesi için gerekli ortamı oluşturmak. Ülkemiz ekonomisine en çok katma değer sağlayan sanayi kollarından biri olan otomotiv sanayiinin içinden geçilen bu olağanüstü süreçte, korunmaya ve desteklenmeye yönelik kısa ve uzun vadeli politikalar her zamankinden daha da önemli bir hale geldi” dedi.

 

YERLİ ARAÇLARIN PAYI ARTTI

 

 

Yılın ilk 11 aylık döneminde toplam pazar 705 bin 183 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 2 oranında daraldı ve 505 bin 886 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise, toplam ticari araç pazarı yüzde 6, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 19, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 3 büyüme yaşandı. Aynı dönemde ithal hafif ticari araç satışları yüzde 5 azalırken yerli hafif ticari araç yüzde 10 oranında yükseldi. Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 38, hafif ticari araç pazarında yerli payı ise yüzde 58 olarak gerçekleşti.