Marka büyüyecek, Türkiye kazanacak
Türkiye’de 400 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaparak yeni model ve motor üretimi üzerinde çalışan OYAK ve Renault, hem Renault markasını Türkiye'de pazar lideri yapmayı, hem de ülkemizi dünyanın diğer noktalarına da ihracat yapan küresel bir merkez haline getirmeyi hedefliyor.
OYAK ve Renault, Türkiye'deki AR-GE faaliyetlerini artırıyor. 2027 stratejisi çerçevesinde OYAK ve Renault’nun 400 milyon Euro'nun üzerinde yapacağı yatırım, markanın uluslararası arenadaki gücünü gösteriyor. Renault, Türkiye pazarındaki liderliğini pekiştirmek ve aynı zamanda küresel konumunu da güçlendirmek istiyor. 2027 yılına kadar Türkiye'deki Renault satışlarının üçte birinin elektrikli otomobiller olması bekleniyor. Bu da markanın stratejisinde yeni nesil Hibrit motor yapma hedefi getirdi. Her yeni yerel üretim modelinde hibrit bir motor seçeneği sunulacak.
50'den fazla ülkeye ihracat
OYAK ve Renault, Türkiye'deki otomotiv sektöründe liderliklerini sağlamlaştırmak için geleceğe yönelik stratejik adımlar da atıyor. Renault Group, 2026 yılına kadar OYAK Renault fabrikasında yeni bir modüler platformu da hayata geçirmeye odaklandı. Bu esnek ve yüksek verimli platform, çok çeşitli güç aktarma organları teknolojileriyle uyumlu olacak. Halihazırda üretiminin yüzde 75'ini Avrupa'ya ihraç eden OYAK Renault fabrikasını, 2027 yılına kadar dünya ülkeleri için küresel bir ihracat merkezi haline getirmeyi hedefleyen marka, geleceğin C SUV modellerini 50'den fazla ülkeye ihraç ederek küresel varlığını genişletecek. Kurulacak fabrikada üretilecek modellerden diğerleri ise, B ve C SUV segmentindeki müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış SUV modeller olacak. SUV ailesinin ilki olan Yeni Renault Duster, hibrit motor seçeneğiyle 2024 yılının ikinci yarısında Türkiye'de satışa sunulacak.
Türkiye, önemli bir merkez
İstanbul’da gerçekleşen basın toplantısında konuşan Renault Markası CEO’su Fabrice Cambolive, “Renault, güçlü ve güvenilir ortağı OYAK ile birlikte 54 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Renault ve OYAK, birlikte 7,5 milyondan fazla otomobil üretti ve Türkiye'deki her 7 otomobilden biri Renault logosu taşıyor. 'Uluslararası 2027 Oyun Planı' için Türkiye en önemli merkezlerimizden biri olarak büyük rol üstleniyor. Hedefimiz Türkiye'de pazar lideri olmak, markamızı yeni ürünlerle güçlendirmek, özellikle SUV segmentinde güçlü bir varlık geliştirmek, hibrit ve elektrikli araçlara dayalı bir elektrifikasyon stratejisi uygulamak. Bursa fabrikamızı sadece Avrupa'nın değil, dünyanın diğer ülkelerinin de ihracat merkezi haline getireceğiz” dedi.
“Stratejimiz 3 temelden oluşuyor: yeni ürünler, yerel üretim ve elektrifikasyon”
Türkiye'de yerel üretimin, pazar liderliğinin anahtarı olduğunu belirten Renault Group Türkiye CEO’su Jan Ptacek'da, “Bugün, 2027'den önce 4 yeni Renault modelini, Bursa Oyak Renault Fabrikamızda yerlileştirmeyi planladığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yeni otomobillerden biri Renault Duster olmak üzere 3 adet SUV olacak. Renault olarak bu yeni ürünlerle Türkiye'de B ve C SUV segmentlerinde müşteri ihtiyaçlarını karşılayan bir ürün yelpazesi sunarak liderliğimizi daha da pekiştireceğiz" diye konuştu.
SUV ailesinin ilk üyesi: Yeni Renault Duster
Türkiye’de Renault markası ve kullanıcılar arasında derin bir bağ bulunduğunu ve Türkiye’nin bir Renault ülkesi olduğunu belirten MAİS A.Ş. CEO’su Dr. Berk Çağdaş ise, “Bugün, 2024 yılından itibaren Türkiye'de yerlileştirmeyi planladığımız 3 SUV arasından ilki olacak Yeni Renault Duster'ı duyurmak istiyorum. Yeni Renault Duster’ın, Duster modelinin başarı hikayesini sürdüreceğine eminim. Gerçek bir ikon olan Duster, kariyerinin 13 yılı aşkın süresinde dünya çapında büyük bir başarı elde etti. Duster dünya genelinde 1,7 milyondan fazla satış rakamına ulaştı. Yeni Renault Duster, önceki nesillerini başarılı kılan tüm özellikleri koruyor. Duster ve yeni SUV'larla birlikte, Renault markası tam bir SUV yelpazesine sahip olacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye, küresel ihracat merkezi olacak
Türkiye'yi 2027 yılına kadar dünya ülkeleri için küresel bir ihracat merkezi haline getirmeyi hedefleyen Renault, geleceğin C SUV modellerini 50'den fazla ülkeye ihraç ederek küresel varlığını genişletecek, mühendis sayısını ise 500'e çıkararak ARGE faaliyetlerininiki katına yükseltecek.
Renault Group Türkiye CEO'su Jan Ptacek, Türkiye'nin Renault Group içindeki önemli endüstriyel varlığını vurgulayarak şunları söyledi: "Verimli bir sanayi merkezi inşa etmek için Bursa fabrikamızın endüstriyel varlığı büyük önem taşıyor. Oyak Renault fabrikası, Türkiye'nin en büyük binek otomobil üretim kapasitesine sahip. Renault Group'un yeni modüler platformunun 2026 yılına kadar Bursa fabrikamızda devreye alınmasıyla, bir adım daha ileriye gidiyoruz. Esnek ve son derece verimli olan bu platform, çok çeşitli güç aktarma mekanizması teknolojilerini barındırıyor. Toplam uzunluğu 4 ile 5 metre arasında değişen araç yelpazesi, 2.6’dan neredeyse 3 metreye kadar dört farklı dingil mesafesi uzunluğu olanağı sunuyor.
Mühendis sayısı 500'e çıkacak
Bu iddialı planları hayata geçirmek için Renault, Türkiye'deki AR-GE faaliyetlerini önemli ölçüde artırıyor. 2025 yılına kadar Bursa’daki AR-GE merkezinde çalışan mühendis sayısı 500’e ulaşacak, bu AR-GE ekibinin 2022 yılına göre iki katına çıkması anlamına geliyor. Bu artış, yerel mühendislik yetkinliklerinin geliştirilmesine de katkı sağlayacak. Renault Group, OYAK ile 2027 stratejisi girişimi kapsamında 400 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapacak. Bu yatırım, Renault'nun Türkiye'nin potansiyeline olan güçlü inancını ve markanın uluslararası sahnedeki önemli rolünü vurguluyor. Renault'nun Türkiye'deki kapsamlı stratejisi, Türkiye pazarındaki liderliğini güçlendirmenin yanı sıra küresel konumunu da güçlendirmeyi amaçlıyor.