Finansman sorunu çözüme kavuşmalı

Enerji krizinin Avrupa’da üretimi ve talebi daralttığını söyleyen OSD Başkanı Eroldu, “Türkiye’de benzer bir durum yok. Fakat daha şimdiden Avrupa’da üretimin 17 milyondan 12 milyona düşeceği tahmin ediliyor. İhracatımızı etkileyecek bu duruma karşı, finansman sorununu bir an önce çözüme kavuşturup, iç pazarı kuvvetlendirmeliyiz” dedi.

 

 

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), üretim, ihracat ve pazar verilerini açıklamak için İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. OSD’nin açıkladığı rakamlara göre, bu yılın ilk 9 ayında toplam otomotiv üretimi %4 artarak 962 bin 18, otomobil üretimi ise 571 bin 6 adet olarak gerçekleşti. Hafif ticari araç üretimi de %12 oranında artış gösterdi. Otomotiv ihracatı adet bazında %2 artarak 687 bin 966 adet olurken, ekonomiye katkısı 22,6 milyar dolar oldu. Pazar toplam satışlar da 549 bin 630 adet düzeyinde gerçekleşti.

 

SEKTÖR KOLLANMALI

 

Otomotiv sektörünü değerlendiren OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Avrupa ülkeleri enerji krizinin eşiğinde ve üretim ile satış adetlerinde kötüleşme var. Benzer bir enerji krizi ülkemizde yok ama en önemli ihracat pazarımız Avrupa. Otomotiv sanayinin bu yılın 9 aylık toplam ihracatına baktığımızda, 22 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu nedenle Türkiye’nin otomotiv sanayi muhakkak korunması kollanması gereken bir sanayi koludur” ifadelerini kullandı.

 

 

YERLİ ÜRETİM DESTEKLEMELİ

 

 

Türkiye’nin %45’ini şu an yerli otomotiv sanayimizin karşıladığını söyleyen Eroldu, “Bu oranlar Türkiye otomotiv sanayinin ne kadar Türkiye pazarına yönelik doğru ürünler ürettiğinin bir göstergesi. Dolayısıyla özellikle 2023’te ihracatın düşme ihtimaline karşı yerli ve milli üretimi desteklemeliyiz. Bu konuda beklenti ÖTV matrah düzenlenmesi olsa da, en önemli mevzu ‘Finansmana Erişim’ ve ‘Mali Politikalar’ın iyileştirilmesinden geçiyor” diye konuştu.

 

 

FİNANSMANA ERİŞİM

 

“Tabi hükümet her konuda Türkiye’de üretim yapan firmaları desteklemeye çalışıyor” diyen Cengiz Eroldu, “Kurumsal müşterilerin otomobile ihtiyacı var şu anda, ama finansmana erişimden dolayı alamıyorlar. Yani iç pazarın kuvvetlendirilmesi özellikle 2023 yılında o açıdan bizim için çok önemli olacak. Muhakkak bizim için finansmana erişimin bir şekilde hallolmalı. Yani buradaki otomotivin bir yatırım malı gibi, makine gibi kabul görmesi lazım ve bu bağlamda desteklenmesi lazım” dedi.

 

ÜLKEMİZ, AVRUPA’DAN POZİTİF AYRIŞIYOR

 

 

‘Enerji krizinden ötürü Avrupa’da resesyon beklenti var. Türkiye’de durum nedir?’ sorusu hatırlatılan Eroldu, “Baktığımız zaman enerjide bir darboğaz beklentimiz yok. O veya bu sebepten dolayı Türkiye bunu iyi yönetiyor. Yani diğer taraftan da düşük faiz politikası aslında talebi tetikliyor. Bugün biz faizleri enflasyon seviyesine çıkarsak gayrimenkul yatırım amacından çıkar. Bu sefer iç talepte büyük bir daralma olur. Yani o açılardan baktığınız zaman Türkiye’de bir pozitif ayrışım var” şeklinde konuştu.