En büyük teşvik pazarın kendisi
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Yüzde 80 ÖTV’nin olduğu bir yerde 1 milyonluk bir pazar var. Yatırım teşviklerinden çok en büyük teşvik aslında pazarın kendisi. Türkiye pazarın 1 milyon değil 2 milyon olsa iş değişir o zaman. Yani bence asıl konu orada.” dedi.
OSD Başkanı Cengiz Eroldu ilk çeyrek dönemsel değerlendirme basın toplantısında konuştu. İlk 3 ay rakamlarını hatırlatan Eroldu, “İlk 3 ayda toplam otomotiv sanayi üretimi 377 bin adede ulaştı. Bu da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 3’lük bir artış. İhracatta da geçen seneye paralel diyebileceğimiz seviyede 256.500’lük bir ihracat gerçekleştirdik. İhracatın asıl sevindiren tarafı parasal değerimiz büyüyor” dedi.
Jeopolitik gelişmelerin, yakın coğrafyamızdaki gerginliklerin bizi de etkilediğine dikkat çeken Eroldu, tam elektrikli araçların geleceğini nasıl bir seyir izleyeceğine değinirken, “Avrupa'ya baktığımız zaman bu artışların yüzde 50’ler seviyesinde kaldığını görüyoruz. Almanya'da teşviklerin kaldırılmasıyla beraber yüzde 18 olan elektrikli payı yüzde 11’e geri gitti. Avrupa ortalamasında ilk 2 ayda 14.6’dan 11.5’lara gitti. Türkiye'de de 7.5 olan elektrikli penetrasyonunun ilk 2 ayda 7.1 seviyesine geldiğini görüyoruz. Aslında bu tablonun bize söylediği, tam elektrikli araçların tüketicinin hayatına girmesinin biraz daha uzun zaman alacağı.” şeklinde konuştu.
Sebep pazara yakınlık mı?
Gündeme gelen VW ve Chery’nin Türkiye’ye yatırım yapmasının gündemde olduğunu ancak kaçan yatırımcıları neden kaçtığına dair ise şunları kaydetti: “Çinli yöneticilerin gittiği ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri. Bir tanesi Macaristan'a gitti. Bir tanesi de İspanya'ya gitti. İspanya'da da kapanan Nissan fabrikasının yerine gitti. Çinliler’in Türkiye’ye ithalat değil, yatırım yapmaları lazım. Buradaki ana konulardan bir tanesi pazara yakınlık. Bunun başka izahı olmaz. Çünkü Avrupa Birliği'ne girmek açısından, Türkiye'de yatırım yapmakla İspanya'da yatırım yapmak arasında bir fark yok. Türkiye'de teşvik olmadığı için gelmiyorlar veya teşvikler seviyesi yeterli değil diye de bir konu yok. Yani burada bence tek şey şu anda pazara yakınlıktan dolayı bunu yapıyorlar.”
Eroldu, pazara yakınlığın dışında Türkiye'nin siyasi konjonktürünün ve ekonomisinin yatırımları etkilemesi ile ilgili olarak, “Türkiye'de büyük bir potansiyel var. Yüzde 80 ÖTV’nin olduğu bir yerde 1 milyonluk bir pazar var. Yatırım teşviklerinden çok en büyük teşvik aslında pazarın kendisi. Ölçek yakaladığınız zaman büyük para kazanma potansiyeliniz var. Teşvikler yatırımcıyı cesaretlendirir ama ürününüz doğru değilse istediğiniz kadar teşvik alın. Para kazanamazsanız. Türkiye pazarında bence bu potansiyel var. Bizim aslında o potansiyeli büyütmeyi göze almamız lazım. Neden Türkiye’ye 20 küsur seneden beri yeni yatırım gelmiyor? Teşviklerimiz var ama Türkiye pazarın 1 milyon değil 2 milyon olsa iş değişir o zaman. Yani bence asıl konu orda.” ifadelerini kullandı.
Üretim de ihracat da arttı
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk çeyrek verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 3 artarak 377 bin 70 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artan otomobil üretimi ise 238 bin 274 adede ulaştı. Ticari araç grubunda, yılın ilk çeyreğinde üretim yüzde 4, hafif ticari araç grubunda yüzde 5 azaldı. Yılın ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 artarken otomobil ihracatında yüzde 2’lik düşüş yaşandı. Bu dönemde, toplam ihracat 256 bin 511 adet, otomobil ihracatı ise 154 bin 319 adet düzeyinde gerçekleşti. 2024’ün ilk çeyreğinde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 307 bin 461 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 33’lük artışla 233 bin 389 adede ulaştı.