Destek değil, birlik lazım...
Yakın tedarik zinciri politikasıyla Avrupa’nın en gözde otomotiv yedek parça sektöründe tedarik yapan ülke olduğumuzu söyleyen OSS Başkanı Ziya Özalp, “Sadece tedarik sanayi olarak 50 milyar dolarlık bir ihracat yapabilmemiz mümkün. Bunun için herhangi bir kamusal destekten ziyade sektörün biraz konsolidasyon ve bir araya gelmeye ihtiyacı var” dedi.
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp, düzenlediği basın toplantısı ile sektörle ilgili açıklamalarda bulundu. OSS Başkanı Özalp, “Biz 247 üyesiyle toplam 5 milyar dolarlık bir pazarın yüzde 80 anlamında temsilciliğini yapıyoruz. Aslında bu kademeli bir pazar. Üretici, dağıtıcı, perakendeci, servis ve son araç kullanıcısına inen bir pazar olduğu için toplam pazarın 6 milyar doların biraz üzerinde olduğunu biliyoruz. Ve toplamda da 75 binin üzerinde bir istihdam sağlıyoruz” dedi.
PARÇA ÜRETİMİNDE %75’LERDEYİZ
Mühendisten mavi yakadaki ustabaşına kadar birçok alanda istihdamı önemsediklerini söyleyen Ziya Özalp, “Üreticilerimiz ana sanayiye ürün verdikleri gibi aftermarkete de üretim yapan ve ihracatları çok kuvvetli olan firmalarımız var. Verilere göre, ana sanayide üretimimiz yüzde 67’lerde fakat yedek parça üretiminde yüzde 75’lerdeyiz. Bu da gerçekten ana sanayi dışında da çok ciddi bir şekilde ihracat pazarlarında güçlü olduğumuzu gösteriyor ki, başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm ülkelere ihracat yapabilen potansiyele sahip üreticilerimiz var” diye konuştu.
2. EN BÜYÜK SEKTÖR
Ziya Özalp, “İhracat potansiyeli çok yüksek bir sektörüz. Nitekim otomotiv, 31,5 milyar dolar ihracatla Türkiye’nin ikinci en büyük sektörü oldu. Rakamın 12 milyar dolar dış satımla önemli bir kısmını tedarik sanayi gerçekleştirdi. Bu noktada otomotiv sektöründe sadece tedarik sanayinin 12 milyar dolardan 50 milyar dolara gelmesiyle ilgili formülleri aktarmak için hazırız. Bunun için de herhangi bir kamusal destekten daha çok sadece gerçekten sektörün genel anlamdaki biraz konsolidasyon ve biraz bir araya gelmesi yeterli” dedi.
AFTERMARKET ZİRVESİ
Bu anlamda 8-11 Haziran 2023’te düzenlenecek olan Automechanika İstanbul fuarının fırsat olduğunu belirten Özap şöyle konuştu: “Hâlâ Amerika’dan ve Çin’den fuar alanı ve stant isteniyor. İnanıyoruz ki yine haziran ayında otomotiv satış sonrası pazarının biraz önce söylemiş olduğumuz 50 milyar dolar göstergeleri de bunlar olacak. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen, Avrupa’da başlamış olan Amerika’da başlamış olan, uluslararası büyük toptancılar ve bununla beraber belki de üreticilerin de olduğu büyük bir aftermarket zirvesi yapacağız.”
‘FİYATLAR DÜŞÜYOR KARGO ŞİRKETLERİ UYGULAMIYOR’
Şiddetle dile getirdiğimiz konulardan bir tanesi de kargo maliyetleri olduğunu söyleyen Ziya Özalp, “Kargonun yedek parça ve servisin maliyetlerini geçmiş durumda olduğu durumlar var. Herhangi bir filtreyi A noktasından B noktasına götürdüğümüz zaman filtrenin maliyetinin iki katı kadar kargo maliyetleri ödemekteyiz. Bu kargo maliyetlerindeki artış da biraz pazarın az oyuncuyla olmasından kaynaklı olabilir. Bu noktada maliyetlerin alt kırılımlarına baktığımız zaman; ne akaryakıt fiyatlarıyla ne de işçilik fiyatlarıyla maalesef karşılaştıramıyoruz” ifadesini kullandı.