BMW i8 tanıtıldı...

Elektrikli otomobil kavramında kendinden emin ve cesur adımlarla ilerleyen BMW Group, geçtiğimiz günlerde resmen tanıttığı BMW i3 modelinin ardından, elektrikli spor otomobili BMW i8’i de tanıttı.

 

Hem dış hem iç tasarımında çarpıcı tasarım özellikleriyle dikkat çeken BMW i8’in dünya lansmanı, 2013 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirildi. 1.5 litre silindir hacimli 231 HP’lik BMW TwinPower Turbo benzinli motoru ve 131 HP’lik elektrikli motora sahip olarak yollara çıkacak olan seri üretim BMW i8, 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.5 saniyenin altında gerçekleştirecek. BMW i8, aynı zamanda üç silindirli benzinli motorla güçlendirilen ilk seri üretim BMW modeli olmasıyla da ön plana çıkıyor. Silindir hacmi başına elde edilen 154 HP'lik motor gücü yüksek performanslı spor otomobil genlerini ortaya koyarken, bu değer aynı zamanda BMW Group tarafından elde edilen en yüksek değerlerden biri olmasıyla göze çarpıyor.

 

Ön tekerlekleri besleyen elektrikli motoru ve arka tekerlekleri besleyen benzinli turbo motoru sayesinde toplam 362 HP güce ve 570 Nm’lik torkla yollarda yerini alacak BMW i8, elektronik olarak sınırlandırıldığı için maksimum 250 km/s’lik son hıza erişebilecek. BMW i8'in modelinin yakıt tüketimi 100 kilometrede 2,5 litrenin altında olmasıyla dikkat çekerken, karbondioksit emisyonu da kilometrede sadece 59 gram.

 

BMW’nin yeni nesil otomobil teknolojilerinin amiral gemisi olarak tanımlanabilecek BMW i8, akıllı telefonlarda kullanılan kimyasal olarak sertleştirilmiş camın ilk olarak kullanıldığı seri üretim otomobil unvanına da şimdiden sahip oldu. Konvansiyonel camlara göre % 50’ye varan ağırlık tasarrufu sağlayan 0.7 mm kalınlığındaki bu camlar, BMW i8’in akustik konforunu da artıracak.

 

BMW i otomobilleri için özel olarak geliştirilen LifeDrive mimarisi, gittikçe artan ağırlık dalgasını tersine çevirmek için ideal bir platform oluştururken aynı zamanda BMW i'ye özgü farklı bir stil de yaratır. 4.689mm uzunluğu, 1.942mm genişliği ve 1.293mm yüksekliği ile BMW i8 tipik bir spor otomobilin oranlarına sahiptir. Uzun motor bölümü kapağı, dikkati çeken aerodinamik özellikleri, uzatılmış tavan çizgisi, kısa çıkıntıları ve 2.800m'lik uzun aks aralığı dinamik kişiliğini vurgulamaktadır. Karakteristik BMW i biçiminin dili, bu sportif performansı ve verimliliği karizmatik 2+2 koltuklu tasarımda birleştirmektedir.

 

Teknik Detaylar Hakkında:

Tasarım ve Gövde Yapısı

Bir araya getirilen alüminyum Drive modülü ve CFRP yolcu bölümüyle (Life modülü) BMW i8, EfficientDynamics stratejisinin başlıca prensiplerinden biri olan akıllı hafif tasarımın mükemmel örneklerinden birini oluşturur. Hafif, yüksek teknoloji ürünü bir malzeme olan ve aynı zamanda olağanüstü bir dayanıklılık performansına sahip CFRP'nin kullanımı, çeliğe göre yüzde 50, alüminyuma göre de yüzde 30 oranında ağırlık tasarrufu sunarken, eşdeğer veya daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Bu tasarruf, elektrik motoru ve yüksek gerilimli bataryaların ağırlığının neden olduğu olumsuzluğu giderir ve BMW i8'e 1.490 kilogramdan daha az bir yüksüz ağırlık sağlar. LifeDrive mimarisi aynı zamanda ağırlık dağılımı açısından da avantajlar sunar. Batarya grubu otomobilin orta alt kısmına yerleştirilmiştir ve böylelikle emniyeti artıran, alçak ve ortalanmış bir ağırlık merkezi oluşturur. BMW i8, BMW Group'a ait markaların mevcut modellerin hepsinden daha alçak bir ağırlık merkezine sahip olmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

 

50:50 oranında ön/arka yük dağılımı sayesinde çevik bir yapıya sahip olan BMW i8’in kompakt elektrik motoru şanzıman ve elektronik güç bileşenleri ile birlikte elektrikle çalışan ön aksa yakın bir konuma yerleştirilmiştir. BMW i8'in arka kısmında yer alan üst düzey turboşarjlı benzinli motora karşılık, bu mükemmel ağırlık dağılımına etki eden son parçası olan lityum-iyon batarya ise BMW i8’in merkezine, orta noktanın hemen önüne doğru yerleştirilir. Çarpışma güvenliği açısından bu, alüminyum bir muhafaza içerisinde yer alan batarya için ideal konumdur.

 

Benzinli ve Elektrikli Motorlar

 

Yeni üç silindirli motor tipik karakterini, BMW’nin sıralı altı silindirli motorlardan almaktadır. Üç silindirin sahip olduğu BMW TwinPower Turbo teknolojisi, yüksek performanslı bir turboşarj sistemi ve supaplar arasına konumlandırılmış yüksek hassasiyetli direkt benzin enjeksiyonunun yanı sıra kesintisiz değişken supap kaldırma kontrolü sayesinde verimliliği ve tepkiyi artıran VALVETRONIC gaz kontrolünden oluşur. Altı silindirli motora benzer şekilde, üç silindirli ünite birincil ve ikincil atalet kuvvetinden bağımsızdır. Üç silindirli tasarımın tipik bir özelliği olan düşük çekişli tork bir denge mili ile daha da azaltılmıştır ve otomatik şanzıman entegre edilen çok aşamalı sönümleyici de düşük devirlerde kesintisiz ve hassas çalışmayı mümkün kılar. BMW TwinPower Turbo teknolojisi ve düşük dahili sürtünme hem yakıt tüketimini hem de tork karakteristiklerini artırır. Hızlanma tepkisi anidir ve üç silindirli motor 320 Newton metrelik maksimum tork değerine hızla ulaşır.

 

BMW i8'in ikinci güç kaynağı ise, BMW i için BMW Group tarafından özel olarak geliştirilen ve üretilen hibrid senkronize elektrik motorudur. Elektrik motoru maksimum 131 HP güç ve 250 Newton metre maksimum tork üretmektedir. BMW eDrive teknolojisi, özel düzenlemeler ve tork üreten bileşenlerin boyutları aracılığıyla sürekli olarak tahrik edilen senkronize motor prensibini rafine hale getirir ve geliştirir. Bu da normalde relüktans motorlarda görülen kendi kendine mıknatıslanma etkisine neden olur. Bu ek tahrik, yüksek devirde uygulanan akımın bile dengede kaldığı bir elektromekanik alanın oluşturulmasını mümkün kılar.

 

Hızlanma sırasında benzinli motora güç takviyesinde bulunmanın yanı sıra, elektrik motoru otomobile tak başına da güç sağlayabilir. BMW i8 bu emisyonsuz, neredeyse sessiz, tamamen elektrikli modda 35 kilometreye kadar maksimum sürüş menziline sahiptir. Motor enerjisini otomobilin zemini altına, merkezi olarak yerleştirilmiş lityum-iyon bataryadan alır. Yüksek gerilimli bataryanın modele özgü versiyonu BMW Group tarafından geliştirilmiş ve üretilmiştir. Sıvı soğutma sistemine sahiptir ve evlerde kullanılan geleneksel elektrik prizleri, BMW i Wallbox veya genel kullanıma açık şarj istasyonları aracılığıyla yeniden şarj edilebilir. Tam şarj işlemi evde kullanılan elektrik priziyle üç saatten az sürerken, BMW i Wallbox sayesinde iki saatten az bir sürede gerçekleşir.

 

Güç Aktarım Organları

 

BMW i8'in arka tekerleklerine altı ileri otomatik şanzıman aracılığıyla benzinli motor güç vermektedir Ön tekerlekler ise gücünü entegre iki aşamalı otomatik şanzıman sayesinde elektrik motorundan alır. Böylece 362 HP ve 570 Newton metrelik maksimum güç ve tork dinamik olduğu kadar verimli bir dört tekerlekten çekiş performansı sunmaktadır. BMW i8'in akıllı güç aktarımı kontrol sistemi, iki güç kaynağının da mükemmel koordinasyonunu sağlar. İçten yanmalı motor ve elektrik motoru arasındaki değişken güç paylaşımı, sürücünün her zaman BMW i8'in sportif karakterinin farkında olmasını sağlarken, aynı zamanda sistemin genel enerji verimliliğini de en üst düzeye çıkarır.

 

İki güç kaynağı arasındaki etkileşim vites değiştirme sırasında meydana gelebilecek tüm güç akışı kesintilerini etkin bir biçimde absorbe ettiğinden, doğrusal hızlanma yüksek hızlarda bile korunur. BMW i8, otomobil yalnızca benzinli motorla kullanılırken erişilebilen ve korunabilen, elektronik kontrollü 250km/s'lik azami hıza sahiptir. Değişen sürüş koşullarıyla paralel olarak ön/arka arasında değişken biçimde dağıtılan güç, virajları heyecanlı hale getirir. Viraja girişte güç dağılımı dönüş hassasiyetinin artırılması amacıyla daha çok arka tekerleklere aktarılır. Virajdan çıkarken daha enerjik bir biçimde hızlanmak için direksiyon açısı yeniden küçülür küçülmez güç aktarımı kontrol birimi varsayılan dağılım oranına geri döner. BMW i8 aynı zamanda sürüş deneyimini sürücünün kişisel tercihlerine göre uyarlamak amacıyla otomobilin tahrik ve süspansiyon ayarları üzerinde değişiklik yapılabilmesi için sürücüye benzersiz bir çeşitlilik sunar.

 

Yakıt Ekonomisi ve Menzil

 

BMW i8’in orta konsolunda yer alan “Sürüş Deneyimi Kontrolü” düğmesi iki ayar seçeneği sunar. İlk çalıştırmada, tüm konfor fonksiyonlarına kısıtlama olmadan erişim sağlayan, sportif performans ve yakıt verimliliği arasında bir denge sunan COMFORT modu etkinleştirilir. Alternatif olarak bir düğmeye basılarak, BMW i8'de de diğer modellerde olduğu gibi verimli/optimize bir sürüş stilini destekleyen ECO PRO modu devreye alınabilir. Güç aktarımı kontrol birimi, maksimum yakıt ekonomisi açısından benzinli motor ve elektrikli motor arasındaki iletişimi koordine eder. Akıllı enerji yönetim sistemi, yüksek devirde, sürüş ve otomobil durumuna paralel olarak, fren enerjisinin geri kazanılıp kazanılmayacağına veya güç aktarım elemanları devre dışı olacak şekilde boş viteste ilerlenip ilerlenmeyeceğine otomatik olarak karar verir.

 

ECO PRO Modu aynı zamanda klima, koltuk ısıtma ve ısıtmalı aynalar gibi konfor fonksiyonlarının en düşük güç tüketim seviyesinde ancak emniyetten herhangi bir şekilde ödün vermeden çalıştırılmasını mümkün kılar. BMW i8'in dolu bir yakıt deposu ve tam olarak şarj edilmiş bataryayle kat edebileceği maksimum mesafe COMFORT modunda 500 kilometrenin üzerindedir. ECO PRO modunda bu yüzde 20 oranında artırılabilir.