Araç kiralamaya turizm dopingi
12 ay turizm hedefiyle hareket eden Türkiye’nin, yabancı turist sayısındaki artış, kiralama sektörünü de olumlu etkiledi. “Toplam kiralama ciromuzun yüzde 40’ı yabancı misafirlerimizden geliyor” diyen Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Yabancı müşteri sayımız yüzde 30 arttı. Bu minvalde 2030’da 100 milyon turist, 100 milyar dolar ciro hedefleri sektörümüzü büyütecektir.” ifadelerini kullandı.
Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, kiralama sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Enterprise olarak ülkemizde 10’uncu yıllarına girdiklerini söyleyen Tangün, “Şu anda 34 ilde 88 adet ofisimiz var. Bunların 65 adedi kurumsal ofis, 23 adedi bayi ofisidir. 3’üncü çeyrek sonu itibarıyla da yaklaşık 9.863 adet aracımız var. Yani yıl sonuna göre yaklaşık yüzde 20 büyüdük, filomuzda yaklaşık yüzde 25’lik bir artış oldu ve ofis sayısında da yaklaşık yüzde 18’lik bir büyüme söz konusu” dedi.
‘İnsanlar tatillerinden vazgeçmedi’
“Pandemiden sonra hem dünyada hem Türkiye’de ekonomik görünüm ne olursa olsun insanlar tatillerinden vazgeçmiyorlar” diyen Tangün, “İç turizme baktığımızda kiralama süremizde herhangi bir değişiklik yok. Fakat toplam kiralama ciromuzun yüzde 40’ını yabancı müşteri sayımız yüzde 30 civarında arttı. Bu yüzden turizm bizim için önemli. 12 aylık süreçte Türkiye’ye turist getirilmeye çalışılırken, geçen sene 51 milyon olan turist sayısı bu sene 60 milyona yaklaşırken, 56 milyar dolar da turizm geliri olacak” ifadesini kullandı.
Kiralama sektörü turizmden çok etkileniyor
Önümüzdeki 3-5 yıla baktığımızda Türkiye’de turizmin büyümesiyle beraber kiralama sektörünün de büyüyeceğini belirten Tangün şunları söyledi: “Ama daha da önemlisi turizmde dünyada ilk 5’te olan Türkiye’nin 2030 hedefleri 100 milyon turist, 100 milyar dolar ciro. Burada bizlere de çok büyük iş düşüyor ve bizim sektörün büyümesinde de iç turizm dış turizm çok önemli. Artık mobilite çözümleri şirketi olarak konumlanan şirketimiz, turizmdeki gelişmelerden çok etkileniyor ve turizmi destekliyor.”
Özel araç kullanımı azaltılmalı
Ülkemizde çok ciddi gelişmeler olduğunu söyleyen Tangün, “Dünyada yaklaşık 1.3 milyar adet araç var. Bunların çoğu özel araçlar. Dünyada yapılan tüm seyahatlerin yüzde 45’i özel araç ile yapılıyor ve bu sürdürülebilir bir şey değil. Özel araç kullanımının azaltılması gerekiyor. Bunun için de mobilite çözümleri gerekiyor. Bir araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 46’sı doğru bir çözüm verilirse özel araç kullanmayı bırakacak. Bu yüzden genelde ana trend paylaşım ekonomisi. Otomobilde ürün odaklı olmaktan yazılım ve teknoloji odaklı yaşanan değişim, bizim sektörü de olumlu etkileyecektir” açıklamasını yaptı.
Enterprise Türkiye halka açılıyor
Araç kiralama şirketi Enterprise Rent A Car’ın ana franchise sahibi Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, 2024 yılında halka açılacaklarını söyledi. Tangün, 2024 yılında halka arz için SPK’ya YES Oto başvurduklarını ve süreci başlattıklarını belirterek, “Tabii ki biz 2024 yılı içinde halka arz planlıyoruz. Onunla ilgili de başvurularımız var. Belli süreçlerin içine girdik” dedi. Tangün, “Halka arzdan gelecek kaynağın çok önemli bir bölümünü filoyu büyütmeyede kullanacağız. Diğer tarafta ofis büyümesi, insana yatırım yapıyoruz, sisteme yatırım yapıyoruz. Kocaeli Üniversitesi’nde bir Ar-Ge merkezi kurduk. Bu önemli bir gelişme. Biz kiralama için, kendi sektörümüz için orada yazılım geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
'Büyümemizi sürdürdük’
2023 yılını sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme ile kapatacaklarını belirten Özarslan Tangün, “Müşteriye daha yakın olma stratejimiz çerçevesinde büyümeye devam ediyoruz. Şu anda 34 ilde 88 adet ofisimiz var. Bunların 65 adedi kurumsal ofis, 23 adedi bayi ofisidir. 3’üncü çeyrek sonu itibarıyla da yaklaşık 9 bin 863 adet aracımız var. Bunlar baktığınız zaman güzel bir büyümeye işaret ediyor. Yıl sonuna göre yaklaşık yüzde 20'lik bir büyüme anlamına gelecek.
Maksimum araç sayısına bakarsanız yani yaz sezonunda zirve oluyor ya bizim için o önemli çünkü turizm sezonu bizim için kritik, maksimum araç sayısına göre de filomuzda yaklaşık yüzde 25’lik bir artış var. Ofis sayısında da bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 18’lik bir büyüme var” dedi. Özarslan Tangün, “2023 ile 2022 birbirine çok benzer. 2020’den 2022’nin sonuna kadar yurt dışı ciromuz altı kat artmış. Baktığımızda bu trendler değişmemiş görünüyor. 2024 beklentisi anlamında da biz bu trendlerin devam edeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.