Araç kiralama satın almaya göre daha karlı

Araç kiralama sektörü, Türkiye’deki ekonomik ve finansal değişimlerle birlikte yeniden cazip bir seçenek haline geldi. LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik, araç kiralamanın satın almaya göre yarı yarıya finansman avantajı sunduğunu belirterek, pazar dengelenmesiyle kiralamanın akılcı bir tercih olduğunu vurguladı. Araç kiralama sektörü, yüksek maliyetler ve dezenflasyon baskısına rağmen bireysel ve kurumsal kullanıcılar için cazip bir alternatif sunuyor.

 

 

Globalde 100 milyar doları aşan büyüklüğe sahip araç kiralama sektörü, Türkiye’de yavaş bir gelişim süreci geçiriyor. Sıfır kilometre araç satışlarındaki artışa rağmen, araç kiralama sektörü performans açısından geri kalmış durumda. Yüksek finans maliyetleri, kurumsal kiralama şirketlerinin yeni araç satın alma kararlarını ertelemelerine neden oluyor. LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik, araç kiralamanın bireysel ve kurumsal kullanıcılar için tekrar mantıklı bir seçenek haline geldiğini ifade etti. Nazik, araç kiralama sektörünün motorlu kara taşıtları ÖTV gelirlerinde yüzde 11 pay sahibi olduğunu ve ülke ekonomisine yaklaşık 50 milyar TL ÖTV+KDV katkıda bulunduğunu belirtti. “Ortalama bir C segmenti araç kiraladığınızda, satın almaya göre şu anda yarı yarıya bir finansman avantajı var. Pazar dengelenmeye başladığı için kiralamak akılcı hale dönüştü” açıklamasında bulundu.

 

Araç Kiralama ve Finansal Avantajlar

 

Selçuk Nazik, araç kiralamanın mali açıdan daha avantajlı olduğunu vurguladı. “Şirketinizde 1 milyon TL bütçeli bir araç ihtiyacı doğdu. 1 milyon TL’ye denk gelen bir aracın aylık kira bedeli ortalama 30 bin TL’dir. Bu miktarın finans getirisi ise aylık 42.000 TL’dır. Aracı satın aldığınızda, kasko, sigorta, vergiler vb. işletim maliyetleri için aylık 5.000 TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir. Araç kullanıma bağlı olarak yıllık ortalama yüzde 20 değer kaybı yaşayacaktır. Yıllık toplam maliyetiniz finans + işletim ile 564.000 TL olacaktır. Aracı ilk yılın sonunda 800 bin TL’ye sattığınızda, kasanızdan çıkan tutar 1.564.000 TL olacaktır. Bu durumda araç sahipliği nedeniyle kasanızdan çıkan tutar, aylık 63.600 TL olacaktır. Ancak araç kiralama seçeneğinde, aylık kazancınız 33.600 TL seviyesinde olacaktır. Bu hesaplamaya ek olarak, araç kiralama kaynaklı vergi avantajı ve operasyonel kiralama hizmetlerinin sağladığı konfor da eklenmelidir,” dedi.

Dezenflasyon Baskısı ve Sektörün Karşılaştığı Zorluklar

 

Araç kiralama sektörü, yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle yeni araç alımlarını erteleyerek mevcut araçlarını ikinci el olarak satışa sunuyor. 2023 yılında araç kiralama sektörü yüzde 3,7 büyürken, Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme gösterdi. LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik, “Dezenflasyon sürecindeki baskı, piyasalardaki soğuma ve ikinci eldeki durgunluk kiralamada motivasyonu düşürmüş durumda. Yaz sezonunun bitişiyle sektörde istihdam kayıpları yaşanabilir. Yeni araç satın alma iştahı ise halen düşük. İlk çeyrekte 18 bin yeni araç satın alınırken, 21 bin adet ikinci el olarak satıldı” açıklamasında bulundu.

 

Gelecekteki Beklentiler

 

Araç kiralama sektöründe dengeleme süreci devam ederken, bireysel ve kurumsal kullanıcılar için araç kiralamanın mantıklı bir seçenek haline geldiği gözlemleniyor. Sektörün gelecekteki gelişimi, ekonomik koşullara ve finansal zorluklara bağlı olarak şekillenecek.