Opel Combo; Ticari görünümlü binek
Segmentinde standartları bir üst seviyeye taşıyan Opel Combo, içinde barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle ticarete yeni bir soluk getiriyor.
Yeni Opel Combo'nun İzmir-Urla'da gerçekleştirilen basın lansmanında sektörün değerli otomotiv editörlerinden Serkan Saraç'ın sunduğu 'Emniyet Şeridi' programına konuk olmuştuk.
Tamamen binek konforu sunan Opel Combo, bu hafta hem otomatik hem de manuel motor seçenekleri ile yol arkadaşımız oldu.
Trafiğin yoğun olduğu şehirlerde otomatik araç kullanmanın keyfi ve rahatlığı tartışılmaz. Kısada olsa yoğun trafikli ve dur kalkların yaşandığı İstanbul trafiğinde hem otomatik hem de manuel Opel Combo'yu kullanma fırsatı bulduk. Bu tür şehirlerde otomotik araç kullanmak büyük ayrıcalık aslında. Yeni Combo'nun vites geçişlerinin çok başarılı olduğunu yazımızın başında belirtmeden geçemeyeceğim. Tepkileri çok başarılı. Sunduğu donanımlı teknolojileriyle sürücüsünü mutlu etmesini biliyor.
Mauel Combo'yu kullanırken otomatik versiyonunu gözümüz aradı. Ama Manueldeki konfor ve performanta neredeyse aynı diyebiliriz. Bu konfor ve sürüş keyfi biraz da sürücüsüne bağlı olduğunu belirtmeliyiz.
Opel’in yenilenen hafif ticari araç modeli Opel Combo’yu beşinci jenerasyonuyla yollarda boy gösteriyor. Hem özel hem de iş amaçlı kullanılabilen ve Alman mükemmeliyetçiliğini öne çıkaran tasarımı ile dikkat çeken Opel Combo, Türkiye’de 1.5 litre 102 hp ve 130 hp dizel motorlar ve üç donanım seviyesi ile satışa sunuluyor. Hem otomatik hemde manuel motor seçeneklerini kullandığımız Combo, sunduğu konfor ve performansı ile dikkat çekiyor.
MODERN BİR TASARIM
Opel Combo’nun tasarımında markanın yeni modern görünümünü yansıtan özellikler mevcut. Ön tasarımda krom çıtalı radyatör ızgarası yeni Combo’nun bir Opel olduğunu vurgularken, yan ve arka tasarımsa PSA Grubu aracı olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.
Gündüz LED farları ve Opel logosu ile birleşen krom detaylar ön ızgarayla birlikte çarpıcı bir çizgi oluşturmuş. Yüksek, yatay konumlu motor kaputu ve geniş çamurlukları ise yeni Combo’nun güçlü görünmesinin en önemli nedenlerinden biri. Yan tarafta özellikle belirgin bombeler modele sportif bir hava katmış. Arka tarafta ise modelin biraz yükseldiğini ve çıkıntılı dikey uzanan far yapısıyla daha hoş bir görünüme sahip olmuş. 4403 mm uzunluk, 1848 mm genişlik ve 1841 mm yükseklik ölçülerine sahip Opel Combo’nun bagaj hacmi ise 950 litre.
GENİŞ BİR İÇ TASARIM
Opel iç mekanda ergonomiye çok önem vermiş. Özellikle sürücü bölümüyle konsol uyumu muhteşem olmuş. Sürücünün uzanamadığı, veya uzanmakta zorlandığı bir detay yok gibi. Çok iyi dizayn edilmiş bir sürücü kokpiti bizleri karşıladı. En üst pakette sunulan panoramik cam tavan aracın içini inanılmaz ferahlatmış.( test aracımız en üst donanımdı) Yeni bir iç mekan görüntüsüne kavuşan model, oturur oturmaz ticari sınıfın dışında bir keyif sunuyor.
Dokunmatik ekran, dijital klima bölmesi, kadranlar, değişen direksiyon yapısı, vites topuzu yerine kullanılan yuvarlak joystick en çok keyif aldığım tasarım detayları oldu. Bunun dışında ticari sınıf araç kullanan kitle için düşünülen eşya gözü alanları da oldukça iddialı. Araç içerisinde toplam 186 litre büyüklükte 28 adet saklama alanı bulunuyor.Bu arada Combo’nun arka koltuklarına 3 tane çocuk koltuğunu yan yana sabitlemek de mümkün.
PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ
Test aracımızda, grup kardeşi Peugeot Rifter’da da bulunan ileri oranlı otomatik şanzımanla kombine edilmiş 1.5 lt’lik turbo dizel motor görev yapıyor. Bu motor, 3750 d/d’de 130 Hp güç ve 1750 d/d’de 300 Nm tork üretiyor. Combo’ya makul bir çekiş ve performans sağlayan ünite aracın 0-100 km/h hızlanmasını 11.4 saniyede tamamlarken maksimum 184 km/s hıza ulaşıyor. Şanzıman ekonomik tüketim öncelikli olsa bile performans istediğiniz zaman elinden geleni çok rahat bir şekilde yapıyor.
Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketimi 4.3 litre olarak açıklanan Opel Combo ile yapmış olduğumuz tüketim testinde 5.9 litre gibi bir değer elde ettik. Direksiyon simidinin karakteri de iyi ve ele tam otururken, bir sıkıntı yaşatmıyor. Direksiyon arkasındaki kulakçıklardan manuel kullanıma da olanak tanıyan şanzımanın vites geçişleri yumuşak. Dizel motor ve otomatik şanzıman sessiz çalışma kabiliyetine sahip. Yol darbelerini çok iyi emen süspansiyon sistemi de bu yönde başarılı olmasını sağlıyor.
Süspansiyon sisteminin çalışma karakteri sürüş güvenliği ile birlikte konforu çok iyi bir ortalama ile yakalayıp yaşam alanında yolculuk edenlere sunuyor. Kısaca özetlemek gerekirse Opel Combo; Küçük esnafa, geniş ailesi olana, aracını hem işte hem özel kullanmak isteyenler için kullanışlı ve konforlu bir araç. Binek bir araçta var olan tüm özellikler Comboda mevcüt. Hatta fazlasının var olduğunu söyleyebilirim. Kullanımından büyük keyif aldığım Opel Combo ekonomik yakıt tüketimi ile de dikkat çekiyor.