KIA Stonic, tasarımıyla dikkat çekiyor
Kia SUV ailesindeki diğer modellerden ilham alan Stonic, güçlü ve kendinden emin duruşunun yanı sıra eğlenceli görünümü ile de dikkat çekiyor.
Yavuz MÜFTÜOĞLU
Güney Koreli otomobil üreticisi olan Kia’nın B segmentindeki yeni crossover modeli Stonic 1.0 litrelik motorlu versiyonu ile bu haftaki yol arkadaşımız oluyor.KIA Stonic, hem dış hem de iç tasarımında bugüne kadarki en zengin kişiselleştirme olanağı sunan KIA modeli olarak öne çıkıyor. Sahip olduğu yol tutuş özelliklerini kullanım kolaylığıyla harmanlayan KIA Stonic, kullanıcısına iddialı bir sürüş deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Otomatik şanzımanla kombine edilen benzinli motorlar sürüş keyfini desteklerken, yakıt verimliliği de sağlıyor. 1.4 MPI ve 7 ileri DCT ile kombine edilen 1.0 T-GDI olmak üzere iki adet küçük hacimli modern motor seçeneği sunan Stonic, pazara rekabet getirmeyi amaçlamıştı.
Bizim test ettiğimiz versiyonu ise 1.0 T-GDI olanıydı. Kia Stonic, önden bakıldığında güçlü ve dinamik bir görünüm sergiliyor. Albenisi oldukça yüksek. KIA Stonic’in ön ızgarasında, Kia’nın ‘kaplan burnu’ tasarımının hakimiyeti kendini açıkça belli ediyor. Ön ızgara da dahil tüm detayları ile Stonic, Kia’nın güncel tasarım felsefesine sadık bir görünüm sergiliyor. Stonic, ergonomik modern iç tasarımı ve kaliteli malzeme kullanımıyla konforlu yolculuklar vadediyor. Sürücü odaklı orta konsol sade bir anlayışla tasarlanmış. Dokunmatik ekranlı bilgi ve eğlence sistemi ile az sayıdaki düğme kullanım kolaylığını destekliyor. Böylece sürücü gözünü yoldan ayırmadan tüm fonksiyonları rahatlıkla kumanda edebiliyor.
DIŞ TASARIM
Yeni Kia Stonic, tasarımı ile bugüne kadarki en zengin kişiselleştirme olanağı sunulan Kia modeli olarak dikkat çekiyor. Yeni Kia Stonic, önden bakıldığında güçlü, dinamik ve iyi dengelenmiş bir görünüme sahip. Yeni Stonic’in ön ızgarasında, Kia’nın ‘kaplan burnu’ tasarımının hakimiyeti kendini açıkça belli ediyor. Ön ızgara da dahil tüm detayları ile Stonic, Kia’nın güncel tasarım felsefesine sadık bir görünüm sergiliyor. Markanın SUV ailesindeki diğer modellerden ilham alan Stonic, güçlü ve kendinden emin duruşunun yanı sıra eğlenceli görünümü ile de dikkat çekiyor. 4140 mm uzunluk, 1760 mm genişlik ve 1500 mm yükseklik ölçülerine sahip Kia Stonic’in bagaj hacmi ise 352 litre.
KULLANIŞLI BİR İÇ MEKAN
Dış tasarımda olduğu gibi iç tasarımda da zengin bir kişiselleştirme çeşitliliği bulunan Stonic, standart ve sportif olmak üzere iki farklı direksiyon seçeneğiyle satışa sunuluyor. Kullanıcılar, gri, turuncu ve yeşil olmak üzere farklı renk opsiyonlarından birini seçebiliyor. Stonic, ergonomik modern iç tasarımı ve kaliteli malzeme kullanımıyla konforlu yolculuklar vadediyor. Sürücü odaklı orta konsol sade bir anlayışla tasarlanmış. Dokunmatik ekranlı bilgi ve eğlence sistemi ile az sayıdaki düğme kullanım kolaylığını destekliyor. Böylece sürücü gözünü yoldan ayırmadan tüm fonksiyonları rahatlıkla kumanda edebiliyor. 7 inç dokunmatik ekranlı multimedya sisteminin kullanımı gayet kolay ve 6 hoparlörlü ses sistemi de yeterli seviyede. Stonic’in ön koltuklarında yeteri kadar hareket alanı var ve ferah diyebiliriz. Arka koltuklarda da uzun boylu insanlar için bile yeterli baş ve diz mesafesi mevcut. İç mekanın genişliği de bu sınıf için oldukça cömert düzeyde.
PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ
Test aracımızda görev yapan 3 silindirli, 1.0 litrelik turbo benzinli motor 6000 d/d’de 120 Hp güç ve 1500-4000 d/d arasında 172 Nm tork değeri sunuyor. 7 ileri DCT şanzımanla kombine edilen ünite, fabrika verilerine göre otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 10.6 saniyede tamamlarken, 185 km/s maksimum hıza ulaşıyor. 3 silindirli motor ara hızlanmalarda beklentileri karşılıyor. Kia Stonic, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.2 litrelik yakıt tüketim değerine sahip. Aracın süspansiyon sisteminin darbe emiş özellikleri yeterli düzeyde. Bozuk zeminlerde fazla rahatsızlık hissetmedik ve virajlarda kimi zaman zorlamamıza rağmen herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadık diyebiliriz.
Kia Stonic, Elektronik Stabilite Programı (ESC), Araç Denge Yönetimi (VSM), Yaya Algılama ve Önden Çarpışma Uyarısı (FCA) da dahil Otonom Acil Durum Freni (AEB), Arka Çapraz Trafik Denetimi (RCTA), Kör Nokta Algılama (BSD) ve Şeritten Çıkma Uyarı Sistemi (LDWS) olmak üzere DRIVE WISE Gelişmiş Sürücü Destek Sistemi (ADAS) çözümleri ile Avrupa yollarında güvenlikten ödün vermeden üstün bir sürüş keyfi yaşatıyor. Uzun Far Desteği (HBA) ve Sürücü Yorgunluk Uyarısı (DAW) gibi özellikleri ile de sürüş güvenliğini daha da geliştiriyor.
Teknik Özellikleri
Motor: 1.0
Motor Hacmi: 998 cc
Silindir Adedi: 3
Maksimum Güç : 120 Hp 6000 d/d
Maksimum Tork: 172 Nm 1500-4000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma: 10.6 sn
Maksimum Hız: 185 km/s
Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/disk
Yakıt Tüketimi (100 km)
Şehir İçi: 5.9 lt
Şehir Dışı: 4.9 lt
Karma: 5.2 lt
Boyutlar (u/g/y): 4140/1760/1500 mm
Bagaj Hacmi: 352 lt
Boş Ağırlık: 1220 kg