Özel oto servislerindeki yoğunluk arttı
Ülkemizde 81 ilde, 10 derneğin katılımıyla kurulan ve özel servislerin temsilcisi olan Tüm Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF), salgın döneminde 680 özel servisin yanında olarak verdiği desteği somut olarak göstermiş oldu. Pandemi sebebiyle dönem dönem servis girişlerinde yüzde 70'ten fazla azalma yaşanırken, Mayıs ayı ve Haziran'ın ilk haftasında da salgının etkileri azalarak devam etti.
Tüm Oto Servisleri Federasyonu TOSEF, salgın döneminde üyesi olan 680 servisin yanında oldu. Sektörün krizi atlatması için tüm gücüyle çalışan TOSEF, pandeminin etkilerinin yoğun görüldüğü dönemde, servis girişlerinde yüzde 70'e varan düşüşler yaşandığını belirtiyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu Genel Sekreteri Timur Selçuk Turan, Mayıs ayında resmi tatillerin, şehirler arası seyahat kısıtlamalarının ve sokağa çıkma yasaklarının etkisiyle servis girişlerinde salgının etkilerinin azalarak devam ettiği, fakat ay boyunca sadece 14 iş günü bulunması dolayısıyla beklenen artışın yaşanmadığına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: "Salgın döneminde üyemiz olan özel servislere, sigorta şirketlerine yaptığımız çağrılar sayesinde özel anlaşmalı servis indirimi uygulanmadığı için ortalama 5 Milyon TL tasarruf sağlamış olduk. TOSEF olarak maliyetleri düşürmek ve yeni normalleşme sürecine uyum sağlamak adına yeni dijital dönüşüm çözümleri üzerinde çalışıyoruz. Haziran'ın ilk haftasında da salgının etkilerinin sektörde azalarak devam ettiğini gözlemledik, henüz istediğimiz ivme yakalanmış değil" dedi.
30 BİN AİLE BU SEKTÖRDEN EKMEK YİYOR
Özel oto servisleri pazarının önemine de dikkat çeken TOSEF Genel Sekreteri Timur Selçuk Turan, "Oto servisleri otomotiv sektöründe geri planda kalsa da aslında tahmin edilenden çok daha büyük bir pazar, yaklaşık 10 Milyar TL değeri olan özel oto servisleri sektöründe 30 bin aile ekmeğini buradan kazanıyor. 2018 yılının sonunda kurulan TOSEF, birlik ve mutabakat için hayatımıza girdi. Özel oto servislerinin birlik halinde hareket etmesinin ve dijital çağa ayak uydurmasının gerekliliğini tekrar bu salgın döneminde de görmüş olduk. Birlikten her zaman kuvvet doğar " yorumunda bulundu.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK
TOSEF üyeleri ile kurulan TOSAŞ ile birlikte, ortak bir satın alma platformu oluşturarak, yedek parça giderlerinde tasarruf sağlamayı hedefleyen TOSEF, salgın ile birlikte araç sahiplerinin servis beklenti ve ihtiyaçlarının değiştiğine de dikkat çekti. "Özel servislerin belirli bir süre ücretsiz olarak yararlanabileceği e-randevu, müşteri takip sistemleri, online hasar tespiti ve hasar dosyası takibi gibi müşteri-servis-sigorta üçgenini minimum temasla buluşturacak yazılımlar üzerinde yoğun olarak çalışmaya devam ediyoruz. Kurumsallaşmanın birinci unsuru bu dijital entegrasyon. Bu sayede özel servislerin belirli standartlara ulaşmasını ve bu kaliteyi korumasını amaçlıyoruz" dedi.