Otomotiv üretimi % 23, ihracatı % 15 arttı

Türkiye’deki sanayinin elektrifikasyon trendini yakalayacağını söyleyen OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Ürettiğimizin yüzde 80’ini Avrupa’ya satan bir sektörüz. Bu konuda liderlik eden yere ihracat yapan bir yandan da onun koyduğu kurallara uymayan bir sektör olamayız” dedi.

 

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ilk 6 aya ait verileri açıkladı. Yılın ilk altı ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 639 bin 661 adet, otomobil üretimi yüzde 15 artarak 416 bin 21 adet olarak gerçekleşti. 

OSD Başkanı Haydar Yenigün

 

BU SENE TRAKTÖR YILI

 

Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 669 bin 409 adede ulaştı. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 15 artarak 461 bin 528 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 6 artarak 297 bin 127 adet oldu. Ocak-Haziran döneminde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 57 artarak 411 bin 952 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı yüzde 52 oranında arttı ve 310 bin 325 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalara göre, ilk altı ayda toplam pazar yüzde 12, otomobil pazarı yüzde 17 arttı. Hafif ticari araç ve ağır ticari araç pazarı ise on yıllık ortalamanın paralelinde gerçekleşti. 

2021’in beklentilerin üzerinde iyi gittiğini söyleyen OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Üretimin yüzde 23,3 artıyor olması tabi ki her bakımdan çok önemli ama büyüklük olarak geçen yılı da dikkate almak lazım. İhracatımız adet veya tutar olarak; kapasite kullanım oranımız, üretimimiz hepsi yükseliyor. Beni en çok sevindiren de kg başına ihracat değerimiz.

Ana sanayinin katkılarıyla şu anda yüzde 6 civarında artmış durumda” dedi. “Kendimizi şu anki göreceli olarak yüksek görünen rakamlarla oyalamayalım” diyen Yenigün, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz mart ayından itibaren aynı veya daha iyiyiz geçen yıla göre ama 2019’dan uzağız. 2017’den ise oldukça uzağız. Hepimizin derdi bir an önce o yüksek sayılara ulaşmak. Esasen bizim hedefimiz 2017’deki yüksek üretim sayılarını yakalayıp bir an önce o rakamlarının üzerine çıkmak. Kapasite kullanım oranlarına geldiğimizde; burada çok önemli olan konu ilk 6 ayın gidişatı. 

 

Görüyorsunuz her bir metrikte her bir araç tipinde yükselme var. Traktördeki yükselme özellikle dikkat çekiyor. Her zaman söylüyorum bu sene traktörcülerin yılı, oldukça iyi bir şekilde gidiyor.” İhracat kilogram fiyatının 7-8 dolarlara çıktığını anlatan Yenigün, “Toplam otomotiv sanayiinde ana sanayinin yükselen rakamıyla birlikte artık 15-16 hatta önümüzdeki uzun vadede 20 dolarlara gitmeliyiz. 20 dolar bile Türkiye’yi bence gerçekten yansıtan bir ihracat rakamı değil. Daha da yükselmesi lazım” dedi. Türkiye’deki mevcut fabrikaların, ihracat için elektrifikasyon konusunda elini daha çabuk tutması gerektiğini vurgulayan Yenigün, şunları söyledi: 

BÜTÜN ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

 

“Türkiye’deki sanayi bu trendi yakalayacak mı? Yakalayacak. Neden kesin söylüyorum, çünkü başka çaresi yok. Biz ürettiğimizin yüzde 80’ini yurtdışına, Avrupa’ya satan bir sektörüz. Avrupa kıtası şu anda dünyada çevre konusuna liderlik eden bir konumda. Dolayısıyla biz, bu konuda liderlik eden yere ihracat yapan bir yandan da onun koyduğu kurallara uymayan bir sektör olamayız. OSD olarak bunun bütün çalışmalarını yapıyoruz. Hem sürdürülebilirlik çalışmasıyla OSD yapıyor hem de şirketlerimiz yapıyor.”

ÇİP KRİZİNİN MALİYETİ 110 MİLYAR DOLAR

 

Mikroçip krizinin dünya otomotiv endüstrisine maliyetinin 110 milyar dolar olduğunu söyleyen Yenigün, “Bir sonraki maddemiz hammadde fiyatları. Hammade fiyatları artık iyice yükseldi. Daha önce ortalama 600 dolara aldığımız bir ton sacı, 1.150-1.200 dolar civarında alıyoruz. Yani şöyle düşünün; bir iş yapıyorsunuz, en yüksek girdi miktarınızı oluşturan şey iki misli fiyata çıkmış durumda” dedi.