Hyundai Kona: Ekonomik SUV

Yavuz MÜFTÜOĞLU

 

Tasarım harikası olarak nitelendirdiğim Hyundai Kona'nın donanımı da dopdolu. Sınıfında dikkatleri üzerine toplayan Kona, her türlü övgüyü hakediyor.

 

Otomotiv sektörü rekabetlerle dolu çekişmeli bir sektör. Rekabetin tavan yaptığı, gerek tasarımlarıyla, gerekse de peformanslarıyla gönülleri fethediyorlar. Son zamanlarda gönülleri fethetmeyi başaran Hyundai Kona, bu haftaki yol arkadaşımız oluyor. Hyundai Kona'nın sürüş keyfine doyum olmuyor. Şık ve gösterişli tasarımıyla dikkat çeken Hyundai Kona, konforuyla ve performansı ile de büyük keyif veriyor. Hyundai Kona, kullanmaktan zefk aldığım sayılı araçlardan bir tanesi.

Hyundai, Kona modeli ile yeni bir SUV deneyimini yaşatıyor. Hyundai, rakipleriyle her alanda mücadelesini sürdürüyor. Olmadığı sınıflar için de iddialı otomobiller hazırlayan Güney Koreli marka, son hamlesini Kona ile küçük SUV pazarına girerek yapmış oldu. Markanın dinamik tasarımı ve güçlü motorlarıyla donatılan otomobil, ilk aşamada benzinli motorlarla yollara çıkmıştı.

 

TASARIMI DİKKAT ÇEKİYOR

 

Aracı artık dizel otomatik vites seçeneğiyle da sunmaya başlayan marka, pastadan daha büyük bir pay almayı hedefliyor. Bu ay ki konuklarımızdan olan dizel-otomatik Hyundai Kona, benzinli (177 beygir) versiyondaki atik sürüş yapısını dizelde de sunmayı başarıyor.

 

B-SUV segmentinin radikal tasarımlı oyuncusu, konsept otomobil izlenimi veriyor. Markının en farklı tasarımına sahip otomobili olan Kona, yüksek burun tasarımı, köşelere yerleştirilmiş farlar ve üstünde eklenen gündüz farlarıyla dikkat çekiyor. Agresif tasarım, bal peteği desenli büyük ızgara ve altındaki sis farlarıyla destekleniyor. Bu durum arka bölümde de sürüyor. Yükseğe yerleştirilen farlar profile kadar taşıyor. Sis farı, geri ve sinyal lambaları da daha aşağı köşelerde yerini almış. Gerçek bir SUV gibi aracı boydan boya kat eden koruyucu kaplamalar ve sportif tavan spoyleri aracın asfalt dışında da iddia olduğunu haykırıyor. 18 inçlik alaşım jantlar da oldukça şık.

KULLANIŞLI BİR İÇ MEKAN

 

Aracın iç mekânı, daha normal bir tasarıma sunuyor. Kaliteli ve şık kokpitte, havalandırma çevresindeki kaplamalar, koltuk kenarları, direksiyondaki dikişler ve emniyet kemerleri kırmızı renge sahip. Piyanı tuşlarını andıran kumanda birimleri ve geniş multimedya ekranı dikkat çekici. 4 tekerlekten çekiş sisteminin kilidi de vites kolunun yanına yerleştirilmiş. İç mekânda sunulan yaşam alanı oldukça yeterli. Sportif koltukların aynı zamanda konforu da yüksek. Tatlı sert süspansiyonlara rağmen sunulan konfor yeterli seviyede. 361 litrelik bagaj da oldukça kullanışlı.

 

YAKIT TÜKETİMİNDE CİMRİ

 

Kona’da kullanılan yeni dizel ürete, 1.6 litre hacminde. Turbo desteğiyle 136 beygir güç ve 320 nm tork üreten motor, gücünü 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman DCT ile ön aksa iletiyor. 1417 kilogramlık otomobile spor otomobilleri aratmayan bir performans sağlayan dizel ünite, ara hızlanmalarda da oldukça başarılı. Ülkemizdeki yüksek yakıt fiyatlarına inat çok cimri denecek yakıt tüketimine sahip. Gaz pedalı ile sürücü arasında sıcak bir ilişki var. Aklınızdan geçen duyguları anlarcasına uyumlu bir sürüş vaad ediyor. Yol tutuşu çok başarılı. Sürücüsünü mutlu etmesini biliyor.

 

ZENGİN BİR DONANIMA SAHİP

 

Bize Elite Smart versiyonuyla konuk olan otomobil, zengin donanımıyla dikkat çekiyor. Araçta ESP, yokuş kalkış ve iniş destek sistemleri, kör nokta çarpışma uyarı sistemi, arka çaprak trafik çarpışma uyarı sistemi, deri/kumaş koltuklar, 4.2 inçlik renkli gösterge ekranı, sürüş modu seçimi, 7 inçlik renkli dokunmatik multimedya ekranı, geri görüş kamerası, 8 inçlik göz hizası göstergesi (head-up), kablosuz şarj sistemi, otomatik klima, hız sabitleyici, anahtarsız giriş ve çalıştırma, LED gündüz farları, tavan rayı, LED fren lambaları, lastik basınç kontör sistemi sunuluyor.